Ciasto szpinakowe leśny mech popularne jest nie tylko w Polsce. Także w Turcji ma wielu miłośników. Turecka wersja ciasta szpinakowego nosi nazwę Ispanakli Kek, a przepisy na nie pojawiają się na najlepszych tureckich blogach i w prasie kulinarnej.
Porównując polskie i tureckie przepisy na ciasto szpinakowe, na jednym z bardzo znanych polskich blogów kulinarnych trafiliśmy na informację, że ciasto szpinakowe prawdopodobnie wywodzi się z Turcji. Nic nam o tym, nie wiadomo, ale Turcja to duży kraj, ponad dwukrotnie większy od Polski, więc kto wie. Może to właśnie kraina dwóch kontynentów jest ojczyzną ciasta szpinakowego?
Składniki na ciasto szpinakowe
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 400 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- krem do przełożenia ciasta – wszystkie składniki powinny być bardzo zimne
- 250 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić ciasto ze szpinakiem
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 m wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Świeży szpinak gotuj przez 3-4 minuty z dodatkiem 2-3 łyżek wody, aż zwiędnie. Jeśli masz mrożony szpinak, to najpierw musisz go rozmrozić, ale nie odciskaj go z wody.
- Zmiksuj szpinak blenderem na gładką pastę.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Nie przerywając ubijania wlewaj cienką strużką olej.
- Zmniejsz obroty miksera, dodaj mus szpinakowy i miksuj tylko do połączenia składników.
- Dodaj mąkę i na niskich obrotach zmiksuj do połączenia składników.
- Przelej ciasto do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie przygotuj krem do ciasta
- Zmiksuj wszystkie składniki na puszysty krem korzystając z najwyższych obrotów miksera. Odłóż cztery łyżki kremu do dekoracji.
- Aby uzyskać równe blaty, zetnij z ciasta wystającą “górkę” i drobno ją pokrusz.
- Przekrój zimne ciasto na dwa lub więcej blatów i przełóż je kremem Posmaruj cienko odłożonym wcześniej krem wierzch ciasta i posyp okruchami z odciętej “górki”. Jeśli zostanie Ci krem, posmaruj nim boki ciasta.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.