Sałatka z kaszy bulgur i buraczków (po turecku pancarlı bulgur salatası) nie tylko pięknie wygląda i świetnie smakuje, ale też dostarcza wielu witamin. Ta prosta sałatka może być podawana na każdej imprezie, ale równie dobrze możesz ją zabrać na lunch do pracy. Słodycz buraków doskonale podkreślają melasa z granatów i kwaskowe dodatki w postaci jabłka lub korniszonów, a zioła dodają sałatce świeżości.
Turecka sałatka z kaszy bulgur i buraków stwarza też pole do kulinarnych eksperymentów. Możesz wzbogacić jej smak drobno posiekanymi orzechami albo chrupiącą kukurydzą.
Sałatka z kaszy bulgur i buraczków – składniki
- 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
- 2 szklanki wrzącej wody.
- 1 lub 2 średnie buraki (mogą być surowe, ugotowane lub upieczone)
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- można też dodać garść świeżej mięty
- 1 duże kwaśne jabłko albo 5 małych korniszonów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku lub melasy z granatu
- sól i pieprz dla smaku
Sałatka z kaszy bulgur i buraczków – przepis
- Drobną kaszę bulgur włóż do miski, zalej wrzątkiem i wymieszaj. Przykryj miskę pokrywką lub talerzykiem i odstaw na 10-15 minut, aby kasza wchłonęła wodę i napęczniała.
- Zioła drobno posiekaj.
- Buraczki oraz jabłko pokrój w maleńką kostkę lub posiekaj. Jeśli nie masz czasu, możesz je zetrzeć na tarce, będzie szybciej.
- Sok z cytryny i melasę z granatu wymieszaj z oliwą.
- Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie sięgnij po przyprawy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem
- Odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem możesz dodatkowo ozdobić listkami ziół lub orzechami.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.