Arabskie pączki luqaimat to deser bardzo popularny w krajach Zatoki Perskiej, szczególnie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Chyba każdy, kto był w Dubaju czy Abu Dhabi miał okazję skosztować małych kawałeczków ciasta drożdżowego, polanych syropem daktylowym.
Luqaimat bardzo przypominają wyglądem lokma tatlisi – tureckie pączki, ale współcześnie różnią się nieco składnikami. Oba przepisy bazują na znanych już w XIII wieku „kąskach sędziego” – małych kawałkach niesłodzonego drożdżowego ciasta, które po usmażeniu w głębokim tłuszczu polewano słodkim syropem lub miodem.
Arabskie pączki luqaimat
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ łyżeczki suchych drożdży
- ½ szklanki mleka w proszku
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- około ½ szklanki letniej wody, dolewamy ją powoli, w zależności od tego ile wchłoną suche składniki
- olej do głębokiego smażenia
- 1/4 szklanki melasy daktylowej
- opcjonalnie 1 łyżka sezamu do posypania
Przepis na pączki arabskie
- Wymieszaj mąkę, drożdże, mleko w proszku, cukier i mielony kardamon w średniej wielkości misce. Cały czas mieszając powoli dolewaj wodę, aż powstanie dość miękkie, klejące się ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 60-90 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Olej rozgrzej do temperatury 175-180 stopni. Najwygodniej zrobić to w multicookerze, masz wówczas pełną kontrolę nad temperaturą tłuszczu. Temperatura w tym przepisie dostosowana jest do multicookerów Crock-Pot, ale jeśli nie dysponujesz żadnym multicookerem ani frytkownicą z regulacją temperatury to w prosty sposób możesz sprawdzić czy tłuszcz jest już wystarczająco gorący. Weź łyżeczką mały kawałek ciasta i ostrożnie wrzuć je do oleju. Jeśli szybko się wypłynie i zacznie się rumienić to znaczy, że olej ma już odpowiednią temperaturę.
- Na rozgrzany olej wrzucaj kawałki ciasta. Najwygodniej zrobić to łyżką namoczoną w oleju, żeby ciasto się nie kleiło. Nabierz czubatą łyżeczkę ciasta, a drugą łyżeczką zsuń ciasto do oleju..
- Smaż pączki, aż będą rumiane. Po wyjęciu z rondelka układaj je na papierowych ręcznikach, a kiedy przestygną przełóż na półmisek i polej melasą daktylową rozrobioną z odrobiną wody.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.