Turecka pasta z papryki Biber Salcasi

Turecka pasta z papryki Biber Salcasi

Oryginalny turecki przepis na pikantną pastę paprykową.

Turecka pasta z papryki Biber Salcasi to dodatek do nieskończonej ilości potraw. Biber Salçası nie może zabraknąć w żadnej tureckiej kuchni. Turecką pastę z papryki możesz przygotować z ostrej lub słodkiej papryki. W Turcji pasta Biber Salcasi przyrządzana jest z papryki suszonej na słońcu, ale przygotowanie jej w polskich warunkach także jest możliwe i pozwala uzyskać pastę o wspaniałej konsystencji i głębokim, bogatym smaku. Kuchnia turecka jest znana i ceniona za niesamowity aromat i wspaniały smak potraw oraz stosowanie pysznych przypraw i ziół. Turecka pasta z papryki Biber Salcasi jest jednym z tych składników, które nadają potrawom tureckim niezapomniany smak.

turecka-pasta-z-papryki-Biber-Salcasi

Turecka pasta z papryki Biber Salcasi – składniki

  • 1 kg długiej słodkiej czerwonej papryki
  • 500 g chili
  • 1,5 łyżeczki soli
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 2 łyżki tureckiej oliwy z oliwek

Turecka pasta z papryki Biber Salcasi przepis

  1. Upiecz lub zgrilluj paprykę. Jeśli używasz piekarnika, rozgrzej go do temperatury 200°C i piecz paprykę przez 25-30 minut, obracając ją co pewien czas, aż skórka zrobi się czarna.
  2. Gdy cała skórka stanie się czarna i pojawią się pęcherze, połóż paprykę na tacy, aby ostygła, a następnie obierz tyle skóry, ile tylko możesz. Lepszą teksturę uzyskasz, jeśli uda Ci się usunąć całą skórę. Po całkowitym obraniu opłucz paprykę pod bieżącą zimną wodą, aby usunąć wszystkie czarne kawałki, które mogły pozostać na papryce.
  3. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i rdzeń. Włóż miąższ papryki do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  4. Przełóż zmiksowaną paprykę na patelnię i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż uzyskania gęstej pasty. Zajmuje to około 30-45 minut. 
  5. Dodaj 1,5 łyżeczki soli, sok z 1 cytryny i 2 łyżki tureckiej oliwy z oliwek.  Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą,
  6. Przełóż przecier paprykowy do czystych wyparzony słoików i pasteryzuj około 10 minut.

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie tureckiej pasty paprykowej, to w naszym sklepie znajdziesz dwa rodzaje Biber Salçası 

Pasta paprykowa ostra – aromatyczny ostry przecier paprykowy “Biber Salcası”, podkreśli smak każdej potrawy. Sekretem doskonałego smaku tej tureckiej pasty paprykowej jest idealne połączenie ostrości i słodyczy. Produkt wegański, w 100% naturalny. Nie zawiera konserwantów.

Pasta paprykowa łagodna  – zrobiona z dojrzałej i soczystej papryki zachwyca zapachem. Przecier paprykowy “Biber Salcası” ma kuszący, intensywny czerwony kolor, mocny paprykowy smak. Produkt wegański, w 100% naturalny. Nie zawiera konserwantów.

Aby pasta po otwarciu długo zachowała świeżość można dodać na wierzch kilka kropli oliwy.

pasta paprykowa łagodna

Do czego dodawać turecką pastę paprykową

Turecka pasta z papryki Biber Salcasi stosowana jest najczęściej do przyprawiania dań głównych oraz zup, a także do napełniania pide i borek. Na bazie tej pasty można przyrządzić doskonałe dipy i sosy sałatkowe. Świetnie smakuje rozsmarowana na chlebie lub krakersach oraz jako dodatek do deski wędlin i serów.

Polecamy do zupy gulaszowej, zupy rybnej, sosów, a także innych potraw, które nie mogą się obejść bez wyjątkowego smaku czerwonej papryki.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *