Jak parzyć zieloną herbatę

jak-parzyc-zielona-herbate

Prawidłowo parzona zielona herbata ma nie tylko doskonały smak, ale też wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli Twoja herbata okaże się gorzka lub w smaku przypomina trawę, to znaczy, że parzysz ją źle i możesz tracić ważne składniki odżywcze. Pamiętaj, że przygotowanie idealnej filiżanki herbaty nie jest żadnym wyzwaniem i tajemnicą, każdą zieloną herbatę można łatwo przygotować w domu.

Czy zieloną herbatę zalewa się wrzątkiem?

Każdy rodzaj, od herbaty zielonej po czarną, wymaga innej temperatury wody. Zbyt wysoka lub za niska  temperatura wody powoduje, że zielona herbata nie smakuje tak, jak powinna. Zielonej herbaty nie należy zalewać wrzątkiem, natomiast aby utrzymać odpowiednią temperaturę parzenia, warto ogrzać naczynie w którym będziemy ją przygotowywać.

Do zaparzania zielonej herbaty używaj wody filtrowanej lub wody źródlanej, jeśli jest dostępna. Dzięki temu uzyskasz lepszy smak herbaty.

Ile razy można parzyć zieloną herbatę?

Herbaty liściaste można zazwyczaj zaparzać 2–3 razy, uzyskując za każdym razem nowy smak. Przygotowując drugi lub kolejny napar z tych samych liści podgrzej wodę do takiej samej temperatury, jak do pierwszego parzenia. Zalej liście i wydłuż czas parzenia o jedną do dwóch minut dla każdego kolejnego naparu. Każda herbata reaguje inaczej na wielokrotne parzenie, warto więc poeksperymentować z różnymi czasami zaparzania uzyskując nowe doznania smakowe.

Jak parzyć zieloną herbatę

Czas jest jednym z najważniejszych kryteriów, o których należy pamiętać przygotowując zieloną herbatę. Poszczególne jej rodzaje mają bowiem różne zalecenia dotyczące czasu parzenia. Jeśli zaparzasz herbatę zbyt długo, otrzymasz nieprzyjemnie mocny, gorzki napar, zbyt krótko parzona, będzie natomiast słaba i pozbawiona smaku.

Temperatura wody to kolejny ważny czynnik podczas parzenia herbaty – podczas gdy herbaty czarne i ziołowe należy przygotowywać przy użyciu wrzącej wody, inne herbaty, takie jak zielona, ​​biała i oolong, należy przygotowywać w nieco chłodniejszej wodzie.

Porada: Jeśli nie dysponujesz termometrem lub czajnikiem ze wskaźnikiem temperatury, to warto wiedzieć, że po wyłączeniu czajnika świeżo zagotowana woda traci około 2°C w ciągu minuty.

Sencha – liście zalewamy wodą o temperaturze około 75-80 °C i parzymy 1 do 2 minut. Sencha jest herbatą “wielonaparową”, czyli taką, którą możemy parzyć wielokrotnie, wydłużając czas parzenia o 1 minutę przy każdym kolejnym parzeniu.

jak-parzyc-zielona-herbate

Gunpowder – liście zalewamy wodą o temperaturze około 80 °C i parzymy około 2 do 3 minut.

jak-parzyc-zielona-herbate

Mao Feng – liście zalewamy wodą o temperaturze około 70-75 °C i parzymy od 2 do 3 minut.

Gyokuro – liście zalewamy wodą o temperaturze około 60 °C i parzymy około 90 sekund.

Bancha – liście zalewamy wodą o temperaturze około 75 do 80 °C i parzymy od 2 do 4 minut.

Matcha – umieść porcję herbaty matcha w kubku lub specjalnie przeznaczonej do tego japońskiej czarce. Wlej niewielką ilość wody o temperaturze 80 i mieszaj energicznie, aż do powstania na wierzchu warstwy piany. Najlepiej użyć do tego specjalnej japońskiej bambusowej miotełki zwanej chasen. Dopełnij naczynie gorącą wodą. Alternatywnie możesz przygotować matcha w shakerze lub zakręcanej butelce energicznie nią potrząsając, aż do chwili gdy powstanie piana, a następnie przelać do kubka lub czarki.jak-parzyc-zielona-herbate

Zielona herbata Matcha to bezcukrowa alternatywa dla kawy, poprawiająca nastrój i naturalny środek wspomagający odchudzanie.

Genmaicha – liście zalewamy wodą o temperaturze około 80-85 °C i parzymy około 2 do 3 minut.

 

 

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *