Pory duszone w oliwie

pory-duszone-w-oliwie

Pory duszone w oliwie

Przepis na zeytinyağlı pırasa.

Pory duszone w oliwie zeytinyağlı pırasa to wyjątkowe danie i specjalność kuchni tureckiej. W Polsce por wykorzystywany jest głównie jako dodatek do innych potraw, ale gotowanie porów z oliwą z oliwek czyni je wyjątkowo smacznymi i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Kluczowym składnikiem zeytinyagli pirasa są oczywiście dostępne o każdej porze roku pory, dobrej jakości turecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sok z cytryny. Przepis na pory duszone w oliwie jest bardzo prosty w wykonaniu  i zdrowy, a potrawę możnsa przechowywać w lodówce do 3 dni. Zresztą zeytinyagli pirasa najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Pory duszone w oliwie podajemy na zimno lub w temperaturze pokojowej skropione sokiem z cytryny. W niektórych regionach zamiast soku z cytryny używa się octu z winogron. Pory duszone w oliwie mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dań głównych. W Turcji do tego przepisu powszechnie używa się krótkoziarnistego ryżu Baldo, który jest doskonałym składnikiem wielu tradycyjnych tureckich potraw, m.in. pilawów.

Pory duszone w oliwie – składniki

  • 2-3 sztuki świeżych porów,
  • 1 średnia marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki krótkoziarnistego sypkiego ryżu baldo
  • 4 łyżki tureckiej oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka  koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany świeży koperek

pory-duszone-w-oliwie

Pory duszone w oliwie przepis

  1. Usuń zewnętrzną i twardą warstwę pora. Umyj warzywa i pokrój ukośnie na kawałki wielkości kęsa (tylko biała i jasnozielona część).
  2. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w cienkie plasterki marchew. Smaż warzywa przez 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pory i smaż, mieszając od czasu do czasu. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodaj ryż, gorącą wodę, sok z cytryny, sól i cukier.
  3. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy ryż i warzywa będą miękkie, a płyn z gotowania zostanie wchłonięty.
  4. Wyłącz płomień, przykryj patelnię ręcznikiem papierowym i nałóż pokrywkę. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiar wilgoci. Odstawić pory duszone w oliwie do ostygnięcia. Przełóż na talerz, posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podawać z chrupiącym pieczywem.

Choć por rzadko jest spotykany w menu restauracji, to duszony w oliwie należy do ulubionych dań wielu Turków. I nic dziwnego.

pory-duszone-w-oliwie

Pory duszone w oliwie

4.5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *