Pory duszone w oliwie to jedno z najpyszniejszych dań, które w pełni oddaje aromat i bogactwo smaków tureckiej kuchni. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne, stanowią doskonałą propozycję na lekki obiad lub zdrową przekąskę. W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować tę wyjątkową potrawę, która z pewnością zaskoczy Twoje podniebienie.
Przpis na duszone w oliwie pory a zeytinyağlı pırasa – co warto wiedzieć?
Pory duszone w oliwie zeytinyağlı pırasa to wyjątkowe danie i specjalność kuchni tureckiej. W Polsce por wykorzystywany jest głównie jako dodatek do innych potraw, ale gotowanie porów z oliwą z oliwek czyni je wyjątkowo smacznymi i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Kluczowym składnikiem zeytinyagli pirasa są oczywiście dostępne o każdej porze roku pory, dobrej jakości turecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz sok z cytryny. Przepis na pory duszone w oliwie jest bardzo prosty w wykonaniu i zdrowy, a potrawę możnsa przechowywać w lodówce do 3 dni. Zresztą zeytinyagli pirasa najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu. Pory duszone w oliwie podajemy na zimno lub w temperaturze pokojowej skropione sokiem z cytryny. W niektórych regionach zamiast soku z cytryny używa się octu z winogron. Pory duszone w oliwie mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dań głównych. W Turcji do tego przepisu powszechnie używa się krótkoziarnistego ryżu Baldo, który jest doskonałym składnikiem wielu tradycyjnych tureckich potraw, m.in. pilawów.
Pory duszone w oliwie: składniki
- 2-3 sztuki świeżych porów,
- 1 średnia marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki krótkoziarnistego sypkiego ryżu baldo
- 4 łyżki tureckiej oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- posiekany świeży koperek
Pory duszone w oliwie: przygotowanie
- Usuń zewnętrzną i twardą warstwę pora. Umyj warzywa i pokrój ukośnie na kawałki wielkości kęsa (tylko biała i jasnozielona część).
- Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w cienkie plasterki marchew. Smaż warzywa przez 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pory i smaż, mieszając od czasu do czasu. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodaj ryż, gorącą wodę, sok z cytryny, sól i cukier.
- Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy ryż i warzywa będą miękkie, a płyn z gotowania zostanie wchłonięty.
- Wyłącz płomień, przykryj patelnię ręcznikiem papierowym i nałóż pokrywkę. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiar wilgoci. Odstawić pory duszone w oliwie do ostygnięcia. Przełóż na talerz, posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podawać z chrupiącym pieczywem.
Choć por rzadko jest spotykany w menu restauracji, to duszony w oliwie należy do ulubionych dań wielu Turków. I nic dziwnego.