Turecki płaski chleb bazlama oraz podobne do niego pieczywo podawane jest do większości dań, więc zapewne doskonale je znacie. W przeszłości bazlamę pieczono w piecach skalnych, ale w domowych warunkach najłatwiej to zrobić na dobrej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem.
Na blogu jest też przepis na słodki chleb z bakaliami
Bazlama świetnie smakuje na ciepło i na zimno np. z takimi dodatkami jak grillowane oliwki, pyszny turecki ser (kozi, owczy, krowi) lub pasta orzechowo – paprykowa acuka. Można ją również podawać do sałatek, potraw z sosem i mięsa z grilla.
Turecki płaski chleb bazlama – składniki
- 250 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego
- 5 g suchych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 150 ml letniej wody albo 120 ml wody i 60 ml jogurtu naturalnego
- opcjonalnie przed pieczeniem można chleb posypać ulubionymi ziołami lub przeprawami – świetnie smakuje np. z przyprawą arabską zatar
Przepis na turecki płaski chleb bazlama
1. Mąkę wymieszać solą, dodać drożdże i olej. Wyrabiać na najniższych obrotach miksera i stopniowo, wąską strużką wlewać wodę. Ciasto będzie miękkie, ale nie powinno lepić się do ścianek misy miksera. Po wyrobieniu ciasta przykryć misę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 75-90 minut.
2. Po upływie tego czasu przełożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 3-4 równe kawałki. Formować w dłoniach owalne placki o grubości około 10-12 mm. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
3. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, ułożyć na niej placek ciasta i piec na średnim ogniu około 3-4 minut, aż na powierzchni chleba pojawią się bąble. Odwrócić bazlamę na drugą stronę i piec do zrumienienia. W ten sposób upiec następne chlebki.
Zdjęcia: CzteryFajery.pl