Gniazdka z kremem

Gniazdka z kremem przygotowane z ciasta kadayif są prawdziwą ozdobą każdego stołu. To świetny deser na każde święta. Cudownie chrupiące, wypełnione ulubionym kremem i obsypane drobno posiekanymi migdałami lub pistacjami smakują każdemu. Przygotowanie gniazdek z ciasta kadaif zajmuje bardzo niewiele czasu, a efekty są niesamowite.

Kadayif to proste ciasto z mąki i wody w formie cieniutkich nitek. Ma neutralny smak, więc można do niego dodać dowolne składniki. Słowo kadayıf to liczba mnoga arabskiego słowa oznaczającego „aksamit”. W zależności od regionu mogą występować różnice w nazewnictwa tego ciasta. Najczęściej używane nazwy to kadaif, kadayif, kataifi, qatayef.

Gniazdka z kremem

Gniazdka z ciasta kadayif wypełnione kremem przepis

Na końcu przepisu zamieściliśmy nasz film sprzed kilku lat, na którym krok po kroku pokazujemy jak zrobić gniazdka z kremem

  1. Masło rozpuść w rondelku.
  2. Porozdzielaj ciasto kadayif na nitki.
  3. Ciasto skrop roztopionym masłem, posyp cukrem pudrem i wymieszaj
  4. Formę do pieczenia dużych muffinek posmaruj cieniutko masłem i wypełnij niewielką ilością ciasta, formując gniazdka, tak jak to pokazaliśmy na naszym filmie. Ciasto można przygnieść małą szklaneczką (np. tureckim tulipankiem) lub inną podobną.
  5. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, grzałka góra – dół i piecz przez około 15-20 minut, aż nabierze złocistego koloru.
  6. W międzyczasie przygotuj ulubiony krem (przepisy poniżej).

Przepis na krem mascarpone

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego
  • szczypta soli do ubijania białek
  • do dekoracji: drobno posiekane pistacje lub migdały
  1. Żółtka ubij z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera.
  2. Po około 5 – 7 minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto i miksuj około 1 minuty.
  3. Zmniejsz obroty miksera do średnich i stopniowo – po dwie trzy łyżki dodawaj serek mascarpone. Miksuj do czasu,aż masa będzie gładka.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami dodawaj do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj
  5. Napełnij gniazdka kremem i posyp posiekanymi pistacjami.

Przepis na krem mleczny

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  1. Do rondelka wlej zimne mleko, wsyp mąkę, skrobię kukurydzianą i wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj żółtko, cukier, wymieszaj.i doprowadź do wrzenia.
  2. Wyłącz płomień. Pozostaw masę do osiągnięcia temperatury pokojowej, ale mieszaj ją od czasu do czasu, aby nie wytworzył się kożuch.
  3. Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową dodaj, ciągle mieszając trzepaczką, cukier i śmietanę.
  4. Napełnij gniazdka kremem i udekoruj sezonowymi owocami albo drobno posiekanymi pistacjami, migdałami lub orzechami.
 

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *