Prosty przepis na gofry to marzenie każdego łasucha. Nasz przepis na domowe gofry jest bardzo łatwy i wielokrotnie sprawdzony. Dzięki niemu upieczesz przepyszne gofry – kruche i złociste na zewnątrz, a w środku lekkie i puszyste. Najlepsze, jakie możesz sobie wyobrazić.
25 marca przypada Światowy Dzień Gofra, i chociaż obchodzony jest w tylko raz w roku, to my lubimy gofry nie tylko od święta 🙂
Najlepsze gofry na słodko
użyta jako miarka szklanka ma 250 ml pojemności.
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru ,
- duża szczypta soli,
- 3 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
- 80 ml oleju,
- 2 niezbyt pełne szklanki mleka, około 450 ml
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
- do podania bita śmietana, syrop z winogron, cukier puder, melasa daktylowa lub inne ulubione dodatki
Prosty przepis na gofry na słodko
- Rozgrzej gofrownicę.
- Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, olej, żółtka, oba rodzaje cukru zmiksuj blenderem.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną piankę.
- Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do ciasta.
- Wlej porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piecz przez około 2-3 minuty. Czas dotyczy gofrownicy Breville i może się różnić w zależności od modelu, którego używasz.
- Podawaj od razu z owcami, syropem, miodem, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z dodatkiem melasy daktylowej albo syropu z winogron.
Ten prosty przepis na chrupiące gofry pochodzi z bloga CzteryFajery.pl
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.