Tureckie pierożki z sosem jogurtowym to danie idealne na lato. Miękkie i elastyczne ciasto pierogowe wypełnione mieloną wołowiną lub mięsem drobiowym i orzeźwiający sos jogurtowy z dodatkiem mięty. Te małe pierożki nazywane w Turcji manti (mantı) stanowią świetną przekąskę na każdej imprezie. Wystarczy przygotować większą porcję i zamrozić, a przed podaniem ugotować i podać na stół. Goście zawsze są nimi zachwyceni.
Na naszym blogu znajdziecie też przepis na tureckie pierożki manti w sosie pomidorowym
Ciasto na pierożki tureckie
- 300 g mąki pszennej
- 110-120 ml wrzącej wody
- 1 małe jajko rozbełtane
- 2 łyżki stołowe oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz do pierożków
- 300 g mielonego mięsa (wołowina, cielęcina lub mięso drobiowe)
- 1 średnia cebula
- opcjonalnie pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sos jogurtowy – wymieszaj wszystkie składniki
- 1 duże opakowanie (400 g) jogurtu typu greckiego
- duża szczypta tureckiej papryki w płatkach pul biber
- 1 łyżeczka suszonej mięty lub do smaku
- sól i pieprz dla smaku
Sos paprykowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki tureckiej pasty paprykowej biber salcasi
- czubata łyżeczka płatków papryki pul biber
Masło i olej rozgrzej na patelni. Dodaj pastę paprykową i na małym ogniu podsmażaj około 2 minut. Dodaj płatki papryki i suszoną miętę i smaż kolejne 2 minuty.
Tureckie pierożki z sosem jogurtowym – przepis
1. Przygotuj ciasto
- Sól rozpuścić we wrzącej wodzie. Osoloną wodę wlać do mąki, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Kiedy mieszanina ostygnie dodać olej i rozbełtane jajko.
- Wyrobić ręcznie lub mikserem miękkie i elastyczne ciasto
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawiam na około pół godziny, żeby odpoczęło.
2. Przygotuj farsz.
- Cebulę zblendować na papkę. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrabiać, aż masa będzie jednolita.
3. Zrób pierożki
- Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić na podsypanej mąką stolnicy, a pozostałe zawinąć w folię spożywczą.
- Rozwałkować pierwszą porcję ciasta na grubość około 1 mm i pokroić na kwadraty o boku około 2,5 cm
- Na środek każdego kwadracika nałożyć łyżeczką małą porcję farszu.
- Sklejać ze sobą przeciwległe rogi mocno je ściskając, tak jak na zdjęciu poniżej. W ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem na pierogi. Jeśli w między czasie ciasto zbyt mocno obeschnie i nie będzie chciało się sklejać, wystarczy krawędzie każdego kwadratu zwilżyć odrobiną wody.
- W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić pierożki na wrzątek i gotować około 6-7 minut.
- Ugotowane polać sosem jogurtowym. Każdy z domowników, po nałożeniu sobie odpowiedniej porcji może ją dodatkowo polać sosem paprykowym
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.