Tarhana domowa turecka zupa w proszku zawiera jedynie naturalne składniki – cebulę, pomidory, czerwoną paprykę, jogurt, mąkę, drożdże i zioła. 500 g opakowanie tej probiotycznej i pożywnej zupy umożliwia przygotowanie od 12 do 15 obiadów dla dorosłej osoby.
Właściwości zdrowotne i historia tarhany
Zupa tarhana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, błonnika, łatwo przyswajalnego magnezu, żelaza, fosforu i wapnia oraz kwasów organicznych. Przez naukowców zaliczana jest do grupy produktów probiotycznych i zalecana w stanach przeziębienia, osłabienia oraz rekonwalescencji.
Tarhana jest prawdopodobnie najstarszą na świecie zupą w proszku, wspominają o niej dokumenty z XI i XII wieku. Według tureckiej legendy jej nazwa pochodzi od słów “dar hane” co tłumaczone jest jako “biedna zupa domowa”. Nie mając nic innego do zjedzenia, uboga chłopska rodzina poczęstowała sułtana rozpuszczonym w wodzie proszkiem tarhana. Obecnie tarhana popularna jest w niemal wszystkich krajach bałkańskich i na Bliskim Wschodzie, ale w zależności od kraju dodaje się do niej inne dodatki – np. ser feta w Albanii czy ser halloumi w na Cyprze. Zapas tarhany przygotowuje się w Turcji raz w roku, latem. Sfermentowane, bogate w probiotyki ciasto suszy się przez wiele dni na słońcu.
Tarhana domowa turecka zupa – składniki
- 2- 3 łyżki zupy tarhana w proszku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub do smaku
- 3 szklanki zimnej wodylub bulionu
- do smaku: turecka papryka pul biber, suszona mięta, pieprz i sól
Tarhana domowa turecka zupa – przepis
Proszek tarhana wsypać do kubka i zalać 1 szklanką wody.
Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wymieszać i smażyć przez około 2 minuty.
Dodać namoczoną w wodzie tarhanę, wlać pozostałe dwie szklanki wody, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut. Na koniec doprawić do smaku.
Na podstawie artykułów:
- S. Ozdemir, Duygu Gocmen, A. Yildirim Kumral, A Traditional Turkish Fermented Cereal Food: Tarhana, Food Reviews International 23(2):107-121, March 2007
- Fatma Çoşkun, History of Tarhana and Varieties of Tarhana in Turkey