Herbata z jeżówki (inaczej echinacea) od wieków jest stosowana jako środek leczniczy. Zapobiega przeziębieniom i grypie, łagodzi kaszel i ból gardła oraz bóle głowy i stawów. Jeżówka nie tylko pomaga zwalczyć stan zapalny i ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, ale też stymuluje układ odpornościowy. Kubek gorącej herbaty może pomóc w zapobieganiu zimowym przeziębieniom i grypie.
Składniki potrzebne do herbaty z jeżówki
- 1 saszetka herbatki z jeżówki
- 1 szklanka wody
- miód do smaku
- opcjonalnie kilka plasterków imbiru do smaku
Jak zrobić herbatkę z jeżówki?
- Saszetkę herbaty zalej wrzącą wodą. Możesz też dodać kilka cienkich plasterków imbiru.
- Przykryj kubek i pozostaw do zaparzenia na 3 -5 minut.
- Dosłódź do smaku
Co warto wiedzieć o jeżówce?
Jeżówka pochodzi ze wschodniej i środkowej Ameryki Północnej, ale może być uprawiana także w klimacie umiarkowanym. Należy do gatunku stokrotek, w smaku herbatki z jeżówki znajdziesz dobrze wyczuwalną kwiatową nutą.
Właściwości jeżówki
Jeżówka od wieków była stosowana przez rdzennych Amerykanów do zwalczania infekcji i chorób skóry. Pierwszym preparatem z jeżówką był Meyers Blood Purifier (ok. 1880), przeznaczony na nerwobóle, ukąszenia grzechotnika i reumatyzm. Na początku XX wieku był to najpopularniejszy lek ziołowy w Ameryce. Okazało się, że wyciągi z jeżówki stymulują układ odpornościowy i polecano je głównie w celu zapobiegania i leczenia przeziębienia, grypy i sepsy.
Jeżówka może również zwalczać infekcje drożdżakowe, a w połączeniu z imbirem łagodzić ból stawów. Zawiera też m.in. kwas kawowy, który, jak wykazano, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe.