Jak zrobić herbatę z jeżówki? Przepis, właściwości i zastosowanie echinacei krok po kroku

Herbata z jeżówki (inaczej echinacea) od wieków jest stosowana jako środek leczniczy. Zapobiega przeziębieniom i grypie, łagodzi kaszel i ból gardła oraz bóle głowy i stawów. Jeżówka nie tylko pomaga zwalczyć stan zapalny i ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, ale też stymuluje układ odpornościowy. Kubek gorącej herbaty może pomóc w zapobieganiu zimowym przeziębieniom i grypie.

Składniki potrzebne do herbaty z jeżówki

  • 1 saszetka herbatki z jeżówki
  • 1 szklanka wody
  • miód do smaku
  • opcjonalnie kilka plasterków imbiru do smaku

Jak zrobić herbatkę z jeżówki?

  1. Saszetkę herbaty zalej wrzącą wodą. Możesz też dodać kilka cienkich plasterków imbiru.
  2. Przykryj kubek i pozostaw do zaparzenia na 3 -5 minut.
  3. Dosłódź do smaku

Co warto wiedzieć o jeżówce?

Jeżówka pochodzi ze wschodniej i środkowej Ameryki Północnej, ale może być uprawiana także w klimacie umiarkowanym. Należy do gatunku stokrotek, w smaku herbatki z jeżówki znajdziesz dobrze wyczuwalną kwiatową nutą.

Właściwości jeżówki

Jeżówka od wieków była stosowana przez rdzennych Amerykanów do zwalczania infekcji i chorób skóry. Pierwszym preparatem z jeżówką był Meyers Blood Purifier (ok. 1880), przeznaczony na nerwobóle, ukąszenia grzechotnika i reumatyzm. Na początku XX wieku był to najpopularniejszy lek ziołowy w Ameryce. Okazało się, że wyciągi z jeżówki stymulują układ odpornościowy i polecano je głównie w celu zapobiegania i leczenia przeziębienia, grypy i sepsy.

Jeżówka może również zwalczać infekcje drożdżakowe, a w połączeniu z imbirem łagodzić ból stawów. Zawiera też m.in. kwas kawowy, który, jak wykazano, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *