Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową jest doskonałe na tę porę roku. To idealny deser dla miłośników malin i czekolady. Wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe z konfiturą malinową długo pozostaje świeże, o ile wcześniej go nie zjesz. Proste i szybkie ciasto do kawy lub herbaty przygotujesz w kilka minut. Możesz je więc upiec nawet w tygodniu po powrocie z pracy.

To ciasto czekoladowe jest dokładnie takie, jak lubisz – upieczone z niedrogich składników, szybkie do zrobienia i nieziemsko pyszne. To dlatego tak trudno mu się oprzeć 🙂

Bardzo czekoladowe ciasto z konfiturami malinowymi

  • 3-4 łyżki ciemnego kakao 
  • 3 łyżki konfitury malinowej
  • 230 g mąki pszennej tortowej,
  • 70 g cukru, ale możesz dodać troszkę więcej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego 
  • 50 g oleju słonecznikowego 
  • 2 jajka

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową przepis

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
  3. W jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej mokre. Wymieszaj osobno zawartość każdej z misek.
  4. Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą
  5. Przełóż ciasto do keksówki. Na wierzchu możesz też ułożyć świeże maliny, jeśli akurat je masz.
  6. Wstaw keksówkę na środkową półkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Uważaj, aby nie przesuszyć ciasta. NAjlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już całkowicie upieczone.
  7. Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem albo udekoruj polewą czekoladową.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *