Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową jest doskonałe na tę porę roku. To idealny deser dla miłośników malin i czekolady. Wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe z konfiturą malinową długo pozostaje świeże, o ile wcześniej go nie zjesz. Proste i szybkie ciasto do kawy lub herbaty przygotujesz w kilka minut. Możesz je więc upiec nawet w tygodniu po powrocie z pracy.
To ciasto czekoladowe jest dokładnie takie, jak lubisz – upieczone z niedrogich składników, szybkie do zrobienia i nieziemsko pyszne. To dlatego tak trudno mu się oprzeć 🙂
Bardzo czekoladowe ciasto z konfiturami malinowymi
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki konfitury malinowej
- 230 g mąki pszennej tortowej,
- 70 g cukru, ale możesz dodać troszkę więcej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g gęstego jogurtu greckiego
- 50 g oleju słonecznikowego
- 2 jajka

Ciasto czekoladowe z konfiturą malinową przepis
- Formę wyłóż papierem do pieczenia
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni
- W jednej misce połącz suche składniki, a w drugiej mokre. Wymieszaj osobno zawartość każdej z misek.
- Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą
- Przełóż ciasto do keksówki. Na wierzchu możesz też ułożyć świeże maliny, jeśli akurat je masz.
- Wstaw keksówkę na środkową półkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Uważaj, aby nie przesuszyć ciasta. NAjlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już całkowicie upieczone.
- Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem albo udekoruj polewą czekoladową.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
