Pulpety w panierce z kaszy bulgur po turecku nazywają się Içli Köfte, co w tłumaczeniu na język polski oznacza nadziewane klopsiki. To bardzo smaczne i efektowne danie wymaga jednak troszkę pracy. Klopsiki w panierce z kaszy bulgur są szczególnie popularne w południowo-wschodniej Turcji. Içli Köfte podawane są najczęściej jako gorąca przystawka, ale z powodzeniem zastępują główny posiłek.
Pulpety w panierce z kaszy bulgur
- Nadzienie
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- pół szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka pasty paprykowej biber salcasi
- pół łyżeczki płatków tureckiej papryki pul biber
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju lub masła do podsmażenia cebuli
- Otoczka z kaszy bulgur
- półtorej szklanki drobnej kaszy bulgur
- 2 średnie ziemniaki ugotowane i rozgniecione na puree
- 1 jajko, rozbełtane
- sól i pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
Przepis na tureckie icli kofte
Przygotuj nadzienie
- Cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż mięso straci surowość i odparuje cały płyn, ale nie zrumień jej za bardzo.
- Dodaj przyprawy, pastę paprykową i zmielone orzechy. Podsmażaj jeszcze około 2-3 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Wyłącz płomień, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Przygotuj otoczkę z kaszy bulgur.
- Do dużej miski wsyp kaszę bulgur i wlej 2 szklanki wrzącej wody. Przykryj i odstaw, żeby kasza napęczniała.
- Kiedy kasza ostygnie dodaj do niej ziemniaki i jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugniataj wszystko razem przez kilka minut, aby uformować zwarte, ale miękkie ciasto o konsystencji gęstej pasty.
Przygotuj pulpeciki w otoczce z kaszy bulgur
- Zwilż ręce wodą, żeby ciasto z kaszy nie kleiło się do rąk. Weź kawałek ciasta wielkości dużej śliwki węgierki i uformuj w kulkę
- Wsuń palec wskazujący w kulkę i uformuj „skorupkę”, ta otoczka z ciasta powinna być cienka.
- Do środka ciasta włóż porcję mięsa i sklej ciasto, żeby mięso nie wydostało się na zewnątrz. Powtarzaj do wyczerpania składników.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Możesz też usmażyć pulpety w panierce z bulguru na głębokim tłuszczu. Zajmuje to około zez około 2 minut.
- Można je również wrzucić do wrzącej wody i ugotować lub upiec w piekarniku, ale nie są tak aromatyczne.
- Podawaj na ciepło lub na zimno
Najlepiej zobaczysz to na poniższym filmie.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.