Turecka zupa ziemniaczana jest pyszna i gotowa do podania na stół w dosłownie pół godziny. Po turecku ta zupa nazywa się patatesli çorbası. Turecka zupa ziemniaczana jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych zup. Można ją także podawać z mięsnymi pulpecikami, ale dziś mamy dla Was przepis na najbardziej znaną, wegetariańską wersję tej zupy.
Co jest potrzebne do ugotowania tureckiej zupy ziemniaczanej?
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju lub masła
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1-2 łyżki mąki, ale możesz pominąć
- 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 liście laurowe
- garść posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku lub ulubione zioła do podania
- sól i pieprz i turecka przyprawa: papryka w płatkach pul biber do smaku,
- w Turcji do tej zupy często dodaje się jeszcze 2 żółtka rozbełtane w 200 ml mleka
Prosty przepis na turecką kartoflankę
- Cebulę drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
- W garnku rozpuść tłusz, dodaj posiekaną cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj marchewkę i ziemniaki i smaż kolejne 5 minut miesząc od czasu do czasu. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
- Następnie dodaj mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej wywar i energicznie mieszaj, aby uniknąć pozostawienia grudek mąki.
- Dodaj liście laurowe i gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Wyłącz płomień i dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i turecką papryką w płatkach. Możesz zupę zmiksować na krem jeśli chcesz.
- Każdą porcję udekoruj przed podaniem posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.