Turecka zupa z czerwonej soczewicy ezo gelin çorbası jest to specjalność kuchni tureckiej. Sycąca i pożywna, zawiera również wiele cennych dla zdrowia składników. Soczewica z powodzeniem zastępuje mięso i jest bogatym źródłem białka. Porcja takiej zupy na długo zaspakaja głód, drugie danie nie będzie potrzebne 🙂
Turecka zupa z czerwonej soczewicy soczewicy – składniki
- 250 gr czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- litr rosołu
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonej mięty lub do smaku
- 1 łyżka stołowa pasty paprykowej biber salcasi (ostrej lub łagodnej)
Jak zrobić turecką zupę z czerwonej soczewicy
Na maśle usmażyć drobną pokrojoną cebulę, dodać zimnego rosołu, uprzednio umytą czerwoną soczewicę, marchewkę i gotować ok 40 min. Podczas gotowania dodać czubatą łyżkę pasty paprykowej. Zmiksować wszytko razem, dodać sól, suszoną miętę, trochę masła. Gotową zupę można polać podsmażoną na masełku czerwoną papryką.
Smacznego
A niżej link z filmikiem, jak przygotować zupę
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
Super, bez wielkiego nakładu pracy , pysznaaaa
bez wielkiego nakładu pracy , pysznaaaa zupka krem
Bardzo ciekawy smak, zupełnie inna niż zupy z soczewicy, które robiłam dotychczas. Nie byłam pewna tego dodatku mięty, ale bardzo cieszę się, że spróbowałam – zupa nabrała pewnej świeżości i wyrazistości, której brakowało przed dodaniem mięty. Użyłam pasty ostrej, ale zupa nie jest bardzo pikantna i nie pali, wyczuwalny jest tylko lekki posmak i przyjemne ciepło.