Zalety soczewicy:
1. Zapewnia prawidłową pracę układu krwionośnego
– spożywanie dziennie choć jednej porcji soczewicy znacząco obniża poziom cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza nie tylko ciśnienie krwi, lecz także ryzyko rozwoju miażdżycy, a dalej chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu czy zawał serca.
2. Dla wegan i wegetarian
– białko soczewicy, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.)
3. Przy anemii
– soczewica zawiera w sporych ilościach żelazo (3,33 mg/100 g) i kwas foliowy (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.
4. Korzystna dla diabetyków
– pomaga zrównoważyć gospodarkę insulinową, zapewniając stały i powolny dopływ energii w organizmie. Ma niski indeks glikemiczny IG=30. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone (na 20,13 g węglowodanów, tylko 1,80 to cukry proste). Ponadto soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.
5. Sprzymierzeniec szczupłej sylwetki
– w swoim składzie ma mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości. WHO sugeruje, że spożywanie strączków może zmniejszać ryzyko nadwagi i otyłości.
6. Układ trawienny
– soczewica wpływa pozytywnie na procesy trawienne, regulując wytwarzanie soków żołądkowych. Pomaga również w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Spożywanie soczewicy zaleca się osobom chorującym na nadkwasotę lub refluks żołądkowo-przełykowy.
Czerwoną soczewicę polecam jako dodatek do zup, dań z ryżu oraz pikantnych przekąsek. Można użyć jej do zrobienia pasty lub farszu do krokietów, pierogów.
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki
250 gr czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
1 litr rosołu
1 marchewka
1 łyżka masła
sól
suszona mięta
pasta paprykowa
Przygotowanie
Na maśle usmażyć drobną pokrojoną cebulę, dodać zimnego rosołu, uprzednio umytą czerwoną soczewicę, marchewkę, gotować ok 40 min. Podczas gotowania dodać czubatą łyżkę pasty paprykowej. Zmiksować wszytko razem, dodać sól, łyżka mięty, trochę masła. Gotową zupę można polać podsmażoną na masełku czerwoną papryką.
Waga netto: 1 kg
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.