Tureckie ciasto jogurtowe z powodzeniem można upiec w formie do babki. Będzie świetną propozycją także na wielkanocny stół. Nasączone syropem z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy smakuje obłędnie. To ciasto przygotujesz błyskawicznie, nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, jest pyszne i wilgotne doskonałe na weekend lub leniwą niedzielę.
Turcy uwielbiają nie tylko kawę i słodycze, ale też jogurt, który dodawany jest zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Woda z kwiatu pomarańczy lub woda różana nadają tureckim ciastom niesamowity smak i aromat.
Przepis na ciasto jogurtowe pogodzi ze starej tureckiej książki kucharskiej
Tureckie ciasto jogurtowe – składniki
- 2 jajka
- 200 g cukru pudru
- skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
- 250 g gęstego jogurtu (zwróćcie uwagę, że chodzi o gramy, a nie o mililitry)
- 200 g mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek oleju
Przepis na tureckie ciasto jogurtowe
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać jogurt i zmiksować do połączenia składników.. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Na koniec dodać olej i zmiksować na niskich obrotach na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub olejem foremki. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wyciągnąć z foremki, ostudzić a następnie zalać równomiernie gorącym syropem z podanego niżej przepisu. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Syrop do ciasta
- 200 g cukru
- 500 ml wody
- 2 łyżki stołowe wody z kwiatu pomarańczy lub wody różanej
Zagotować wodę z cukrem, dodać wodę z kwiatu pomarańczy i gotować około 10 minut. Jeżeli to konieczne, to zebrać pianę. Gorącym syropem polewamy ciasto i przykrywamy garnkiem lub miską.