Ciasto Taze Yufka jest bardzo cienkie, jego składnikami są mąka, woda oraz sól. Yufka jest ulubionym ciastem w kuchni bliskowschodniej, tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Z użyciem gotowych płatów ciasta możemy przygotować wyśmienite orientalne danie w zaledwie pół godziny.
Yufka doskonale komponuje się ze słonymi potrawami, z pierożkami, do nadziewania dowolnym farszem np. szpinakiem z fetą, warzywami, mięsem mielonym.
Pakowane próżniowo.
Przepis na turecki bőrek:
300 gr mięsa mielonego najlepiej wołowiny, 2 posiekane cebule smażymy na złoty kolor, dodajemy sól, pieprz, paprykę i posiekaną pietruszkę. Na blaszkę nasmarowaną masłem ułożyć 1 płat yufki lekko ją pomarszczyć, polać roztopionym masłem, na cieście ułożyć 1/3 mięsa, położyć następny płat, znowu wyłożyć 1/3 mięsa, przełożyć płatem i dodać resztę mięsa. Całość przykryć ostatnim płatem ciasta. Włożyć do piekarnika na 25-30 min i upiec na złoty kolor. 5 min. przed końcem wierzchnią warstwę posmarować żółtkiem, można posypać sezamem. Po wyciągnięciu z piekarnika przykryć wilgotną ściereczką na 5-10 min. Kroić w kwadraty, podawać z różnego rodzaju sałatami.
Farsz z mięsa można zastąpić farszem ze szpinaku lub białym serem. Do farszu szpinakowego i serowego dodajemy sos jogurtowy. Przepis na sos jogurtowy
125 g masła
3 jajka
¼ l mleka
150 gr jogurt
Masło roztopić, schłodzić, jaja lekko ubić, dodać mleko, jogurt, na końcu masło, wymieszać. Tym sosem smarujemy płat ciasta przed ułożeniem farszu. Sosem polewamy także wierchnią warstwę.
Smacznego!
Składniki: mąka pszenna, woda, sól
Waga: 500g
super ciasto na burek –
Ciasto cieniutkie, jak trzeba. Wyszedł mi pyszny burek. Polecam.