Turecki ser Çeçil peyniri jest w postaci nitek, które mają imitować przędze, jego smak jest delikatny z kwaskowatą nutką. Ser jest doskonały jako dodatek do dań ciepłych, można dodawać także do sałatek, kanapek.
Ser zatopiony w solance.
W Turcji sery spożywane są o każdej porze dnia w rożnych odmianach, na śniadanie, jako przekąska w ciagu dnia lub w postaci zakąski do tureckiej raki.
Zawartość tłuszczu 40%
Ser jest dosyć słony, przed spożyciem proponujemy namoczyć na 5 minut w wodzie.
Składniki: pasteryzowane mleko krowie, sól, podpuszczka, kultury kwasu mlekowego.
Zawartość tłuszczu w suchej masie 40%
Wartości odżywcze: Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1207 kJ / 290 kcal; Tłuszcz 22,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 14,1 g; Węglowodany 2,1 g, w tym cukry 1,2 g; Białko 20,4 g; Sól 8,37 g
Waga sera razem z solanką: 740g
Waga samego sera: 350 g


ser niteczki –
Genialny ser w zalewie solankowej. Polecam