Ciasto Kadayıf jest niteczkowate, stanowi doskonałą bazę do arabskich deserów, można przekładać orzechami, serem. Ciasto jest kruche po upieczeniu, smak ma neutralny, dlatego smak przygotowywanego deseru zależy w dużej mierze od użytych dodatków.
Przygotowanie:
opakowanie ciasta Kadayıf
250 margaryny
200 g grubo pokrojonych orzechów włoskich i pistacjowych
6 szklanek cukru (radzimy dać mniej)
4 szklanki wody
4-5 kropli cytryny
Ciasto wymieszać z 250 gr rozpuszczonej margaryny, podzielić na 2 części. 1 część ciasta rozłożyć na szerokiej blaszce, posypać orzechami, przykryć 2 połówką ciasta, wsadzić do piekarnika nagrzanego 200˚C, piec 20 minut
Syrop
Rozpuścić wodę z cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Upieczony Kadayıf zalać gorącym syropem, odstawić na godzinę.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.