Ciasto Filo jest bardzo cienkie, przypomina nieco ciasto francuskie, po upieczeniu rozwarstwia się na listki. Filo jest ulubionym ciastem w kuchni bliskowschodniej, tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. Z użyciem gotowych płatów ciasta możemy przygotować wyśmienite orientalne danie w zaledwie pół godziny.
Filo doskonale komponuje się ze słodkimi potrawami, najbardziej znana jest baklava.
Pakowane próżniowo.
W opakowaniu mieści się ok 16 płatów, płaty są bardzo cienkie, nie kleją się, bardzo dobrze się rozkładają. Nie trzeba ich skrapiać wodą, nie wysychają.
Przepis na Baklavę:
opakowanie ciasta filo,
250 g masła
Nadzienie
300 g ulubionych orzechów (włoskich, migdałów, pistacji)
Syrop
2,5 szklanki wody,
3 szklanki cukru,
4-5 łyżek soku z cytryny lub pomarańczy
Orzechy siekamy na grubsze kawałki, w międzyczasie klarujemy masło.
Foremkę smarujemy stopionym masłem, na spód kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, wierzch posypujemy orzechami. Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i kolejne 2 płaty ciasta. Wierzch znowu smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni arkusz ciasta, tak przygotowaną baklavę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.
Baklavę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.
Wodę z cukrem i sokiem z cytryny gotujemy w rondelku na małym ogniu około 10 min.
Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklavę, lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklavę.
Składniki: mąka pszenna, woda, sól, skrobia, substancje konserwujące E202,
Waga: 470g
Data: 26.09.2023
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.