Lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, zwana także turecką pizzą. Lahmacun czyli chrupiące, cienkie placki z farszem z mięsa i warzyw.
Dzięku gotowemu ciastu zrobisz Lahmacun w kilka minut.
W opakowaniu znajduje się 8 płatów.
Sposób przygotowania Lahmacun:
150 g mielonej wieprzowiny
1 pomidor
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
czosnek
1 łyżka przecieru paprykowego
1 łyżka pasty pomidorowej
0,5 łyżki płatków papryki
0,5 łyżki czerwonej papryki
25 ml oleju słonecznikowego
szklanka wody
sól i pietruszka
Pomidora, cebulę, paprykę czerwoną i zieloną, czosnek miksujemy blenderem, następnie przekładamy do miski z mięsem mielonym, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką aż do wymieszania się wszystkich składników. Otrzymany farsz wykładamy na placek ciasta, pieczemy 6-7 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
Lahmacun podajemy z cząstką cytryny, by przed jedzeniem móc skropić sokiem.
Upieczone placki możemy posypać świeżą natką pietruszki lub inną zieleniną w dużej ilości.
Skład: mąka pszenna 66%, woda, olej roślinny, stabilizatory E422, E466, E412, środek spulchniający E500, E450, sól, regulator kwasowości E296, emulgator E471, dekstroza, konserwanty E282, E202, E920
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.