Kurkuma charakteryzuje się ostrym, korzenno-palącym smakiem i subtelnie aromatycznym zapachem.
Polecamy dodawać kurkumę do dań z fasoli, soczewicy, również do sosów oraz przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych. Także do barwienia ryżu, makaronu.
Zawarta w kurkumie kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i łagodzi bóle reumatyczne. Wykorzystywana jest także w leczeniu chorób skórnych oraz chorób układu oddechowego i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Polecamy dodawać kurkumę do dań z fasoli, soczewicy, również do sosów oraz przyprawiania jaj, majonezów, serów topionych, sałatek rybnych. Także do barwienia ryżu, makaronu.
Golden milk – ajurwedyjskie złote mleko
Składniki
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżka drobno pokrojonego korzenia imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka mleka roślinnego np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jest niezbędny ponieważ piperyna podnosi biodostępność kurkuminy)
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu lub do smaku
Golden milk – ajurwedyjskie złote mleko – przepis
Dokładnie wymieszać i podgrzać przez około 10 minut wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu) nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić przez sitko, poczekać, aż złote mleko nieco przestygnie i dosłodzić do smaku miodem.
Złote mleko z kurkumą jest idealnym napojem kiedy jesteśmy zziębnięci i zmęczeni. Doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe dni oraz pomaga uniknąć przeziębienia. Najczęściej piję je wieczorem.
Waga: 50g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.