Tarhana to tradycyjna turecka zupa robiona z proszku instant. Takiej zupy w Polsce nie znajdziecie, jej głównym składnikiem jest tajemniczy proszek. Proszek będący mieszanką sfermentowanej mąki, warzyw i ziół. To wszystko suszy się przez 20-25 dni i rozdrabnia. Tak powstaje domowa tarhana.
Tarhana uznawana jest za bardzo zdrową i pożywną zupę, podawana przy przeziębieniu czy osłabieniu. Tarhana to zupa o specyficznym smaku, rozgrzewająca.
Składniki:
tarhana 58% (mąka pszenna, jogurt (produkt mleczny), pasta paprykowa, cebula, drożdże, sól),
mąka pszenna, sól, skrobia, regulator kwasowości (kwas cytrynowy E330), ekstrakt z papryki, aromat, suszona cebula, suszona mięta (napromieniowana), ostra papryka (0,1%) (napromieniowana), cukier, olej roślinny (różne ilości oleju palmowego, słonecznikowego, rzepakowego), serwatka w proszku (produkt mleczny), jajka w proszku, seler, ziemniaki wysuszone (zawierają siarczyny)
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 92 kJ / 22 kcal; Tłuszcz <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; Węglowodany 4,5 g, w tym cukry <0,5 g; Białko 0,7 g; Sól 0,7 g.
Sposób przygotowania na 1 osobę:
2 ząbki czosnku siekamy, w garneczku podsmażamy na oliwie. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy, chwilę razem przesmażamy. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę tarhany, 1,5 szklanki wody. Mieszamy. Czekamy aż się zagotuje. Gotowe.


Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.