Wyśmienity ser solankowy do grilla. Jest to ser półtwardy, ma subtelnie słodko-słony smak, elastyczną konsystencję, przypomina nieco ser mozzarella.
Produkowany według oryginalnej tureckiej receptury.
Polecamy jako dodatek do sałatek, na ciepłe tosty. Doskonały do pieczenia i grillowania, zachowuje swój kształt.
Na patelni – Ser położyć na rozgrzaną patelnię, piec na złoty kolor przez 3-4 min. na każdej ze stron
Na grillu – według życzenia można lekko skropić oliwą z oliwek, każdą ze stron grillować na złoty kolor przez 3-4 min. Podawać z cytryną i sałatką z rukoli
Szaszłyki z grillowanego sera
Olej, 1 łyżeczkę soku z cytryny z dodatkiem szczypty czarnego pieprzu włożyć do szklanej misy, dodać posiekany ząbek czosnku, tymianek, oregano i rozmaryn. Ser, paprykę i cebulę pokroić w kostkę o wielkości ok. 2cm. Ser, paprykę i cebulę razem z 4 pieczarkami włożyć do marynaty i zostawić na min. 4 godziny w lodówce. Ser, paprykę, pieczarki i cebulę wbić na patyczki, ułożyć na ruszt, grillować ok. 8min polewając marynatą.
Składniki: pasteryzowane mleko krowie, sól, naturalna podpuszczka, kwas mlekowy
Waga: 200g
ser do zapiekania –
Bardzo bardzo smaczny. Polecam takiego nie kupi się w markecie