Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem to przepis na danie, którego w sezonie nie może zabraknąć na Twoim stole. Obłędnie pyszna cukinia z mielonym mięsem i ryżem po turecku nazywa się kabak dolmasi. To jedna z najpopularniejszych tradycyjnych tureckich potraw. Turecki przepis na kabak dolmasi nadziewaną cukinię z patelni lub z piekarnika nie sprawi Ci kłopotu, to szybkie, proste i smaczne danie jest idealne na lato. To zarazem świetny pomysł, jeżeli został Ci nadmiar ugotowanego ryżu i trochę mielonego mięsa.
Faszerowana cukinia
- 3 średniej wielkości cukinie, kolor bez znaczenia
- 1 duży pomidor
- 2 cebule,
- około 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
- 200 g mielonego mięsa
- opcjonalnie 1 mała papryczka chili oczyszczona z pestek i drobno posiekana
- 2 łyżki pasty paprykowej biber salcasi, w ostateczności możesz zastąpić np. koncentratem pomidorowym Suntat.
- sok z jednej małej cytryny
- kilka gałązek świeżego koperku i kilka listków świeżej mięty, ale możesz zastąpić natką pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i czarny pieprz
W wersji wegetariańskiej przygotuj farsz z przepisu na tureckie placki warzywne
Cukinia faszerowana mięsem mielonym przepis
- Umyj cukinie, odkrój końcówki z obu stron. Przekrój cukinie na dwie lub trzy części. Małą łyżeczką wydrąż miąższ. Oprósz niewielką ilością soli wnętrze cukiniowych skorupek.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na 1 łyżce oliwy, aż zrobi się szklista. Koperek i liście mięty drobno posiekaj. Pomidora pokrój na tyle plasterków, ile masz części cukinii.
- Przygotuj farsz. Wymieszaj ryż, mięso, podsmażoną cebulę, 1 łyżkę pasty paprykowej (albo koncentratu pomidorowego), sok z cytryny, koperek i miętę, 3 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli lubisz pikantne dania, możesz też dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem
- Nadziej cukinię przygotowanym farszem, ale uważaj żeby nie przebić skorupek. Możesz delikatnie docisnąć nadzienie podczas nadziewania cukinii.
- Ustaw cukinię pionowo na głębokiej patelni. Na wierzchu każdej z nich połóż plasterek pomidora.
- Wymieszaj pozostałą pastę paprykową z kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy i wlej na patelnię. Dolej tyle wody, żeby sięgała do mniej więcej 1/3 wysokości cukinii. Nałóż pokrywkę i gotuj około 30-40 minut. W razie potrzeby podlej odrobiną wody.
- Alternatywnie możesz wstawić do piekarnika i zapiec, a pod koniec posypać plasterki pomidora startym żółtym serem.
- Podawaj z kleksem jogurtu.
Cukinia nadziewana z wolnowaru
- Umyj cukinie, odkrój końcówki z obu stron. Przekrój cukinie na dwie lub trzy części. Małą łyżeczką wydrąż miąższ. Oprósz niewielką ilością soli wnętrze cukiniowych skorupek.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na 1 łyżce oliwy, aż zrobi się szklista. Koperek i liście mięty drobno posiekaj. Pomidora pokrój na tyle plasterków, ile masz części cukinii.
- Przygotuj farsz. Wymieszaj ryż, mięso, podsmażoną cebulę, 1 łyżkę pasty paprykowej (albo koncentratu pomidorowego), sok z cytryny, koperek i miętę, 3 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli lubisz pikantne dania, możesz też dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem
- Nadziej cukinię przygotowanym farszem, ale uważaj, żeby nie przebić skorupek. Możesz delikatnie docisnąć nadzienie podczas nadziewania cukinii.
- Ustaw cukinię pionowo w misie wolnowaru. Na wierzchu każdej z nich połóż plasterek pomidora.
- Wymieszaj pozostałą pastę paprykową z kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy i wlej do wolnowaru.
- Ustaw czas wolnowarzenia – dotyczy wolnowarów Crock-Pot
- opcja low – od 4 do 4,5 godziny
- opcja high – od 2,5 do 3 godzin
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to klasyczne danie, które łączy świeżość i delikatność cukinii z bogatym smakiem mięsa mielonego. To prosty, ale smaczny sposób na wykorzystanie tych warzyw w kuchni.