Lahmacum w kuchni tureckiej jest bardzo popularną przystawką tzw. meze. W Turcji tą odmianę pizzy można spotkać dosłownie na każdym kroku. Najlepiej smakuje ciepła wyciągnięta prosto z pieca.
Co potrzebujesz, aby zrobić Lahmacun?
Składniki, dla 3 – 4 osób:
- Ciasto:
- 100 ml letniego mleka
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
Możecie użyć gotowego ciasta.
Farsz:
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
- 2 cebule
- 2 zielone papryki
- 3 pomidory
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżka przecieru paprykowego lub pomidorowego
- przyprawy : ostra papryka, pieprz, sól,
- pietruszka
- ćwiartki cytryny do skropienia
Instrukcja jak przygotować turecką pizzę – krok po kroku!
Przygotowanie:
Ciasto: Przesianą przez sitko mąkę wsypać do miski, w środku kopca zrobić dziurkę i dodać drożdże. Następnie odmierzone sól i cukier. Powoli dolewać letniego mleka cały czas mieszając ciasto. Kiedy składniki połączą się dodajemy oliwę z oliwek i ugniatamy ciasto ręką do momentu aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy z nich kulki i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy każdą kulkę wałkujemy lub wyrabiamy na cienkie placki.
Farsz: Cebulę i paprykę bardzo drobno siekamy, łączymy z solą. Pomidory i pietruszkę również drobno kroimy. Mięso mielone łączymy z olejem, przecierem paprykowym lub pomidorowym i przyprawami, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Na koniec łączymy posiekane warzywa z mięsem, wszystko razem mieszamy i takim farszem smarujemy z wierzchu placki ciasta.
Lahamacun pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 7-8 minut, aż nabierze złotego koloru.
Podajemy udekorowane natką pietruszki, skropione sokiem z cytryny. Można zwinąć w rulonik lub kroić.
Smacznego!!