Zupa to szybkie danie, które przyjemnie rozgrzewa, szczególnie kiedy za oknem zimno i pada.
Składniki potrzebne do przygotowania Koyun çorbası
- 3 kości z jagnięciny
- 4 golonki jagnięce
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- czosnek, sól, ocet
Kulinarna instrukcja krok po kroku
Mąkę, żółtko i 50 ml zimnej wody wymieszać w misce. Kości i jagnięcinę umyć, włożyć do garnka zalać wodą ok 4 cm nad mięsem, dodać 0,5 łyżeczki soli i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. W trakcie gotowania ściągać pianę.
Po tym czasie mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę, zupę przelać przez sito, wywar razem z mięsem jeszcze raz zagotować. Po zagotowaniu dodać mieszankę mąki, żółtka i wody, gotować jeszcze przez około 5 minut, doprawić. Podawać z czosnkiem i octem.
Wskazówki: Można rozpuścić na patelni masło dodać paprykę pieprz cayenne, podsmażyć i polać tym zupę. Zamiast octu można użyć soku z cytryny lub limonki. Podawać z chlebem pita.