Marynowany czosnek jest w Turcji bardzo popularny. Ma łagodny smak i zapach i można go dodawać do niemal wszystkich potraw do których dodajesz świeży czosnek. Jest łatwy do przygotowania i może być przechowywany przez kilka miesięcy. Czasami marynowany czosnek może zmienić kolor na niebieski. Jest to normalne zjawisko i nie ma wpływu na smak czosnku.
Składniki
- 4 duże główki czosnku podzielone na ząbki
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 1 duży liść laurowy
Jak zrobić marynowany czosnek
Czosnek podziel na ząbki.
W rondelku zagotuj wodę, dodaj ząbki czosnku i zblanszuj przez około 2 minuty. Przełóż czosnek na sitko, przelej zimną wodą i obierz z łupinek.
Zagotuj wodę z octem i przyprawami. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i gotuj od tego momentu jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj zblanszowany czosnek i gotuj około 2 minut.
Czosnek wraz z marynatą przełóż do czystych, wyparzonych, suchych słoików, natychmiast zakręć i postaw do góry dnem. Możesz dodatkowo zapasteryzować słoiki, ale nie jest to konieczne.
Do czego dodawać marynowany czosnek
- pokrojony lub posiekany marynowany czosnek świetnie komponuje się z większością sałatek, nie tylko tureckich
- stanowi świetny dodatek do grillowanego mięsa i warzyw
- roztarty z masłem tworzy pyszną pastę do chleba
- możesz nadziewać nim oliwki albo dodawać do puree z ziemniaków
- doskonale podkreśla smak sosów do makaronu
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.