Kolejny raz udało mi się znaleźć coś tureckiego w rodzimej gazecie, mianowicie przepis na ziołowe köfte. Wszyscy miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni mogą mnie teraz skrytykować, ale powiem szczerze, że nasze mielone nie dorównują w smaku do köfte.
Składniki:
400 g mielonej jagnięciny
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki kminu
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki canamonu
łyżka posiekanej natki pietruszki
świeża mięta lub suszona
rozmaryn
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
łyżeczka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokrój. W misce wymieszaj mięso z pozostałymi składnikami i przyprawami. Dodaj wodę i oliwę z oliwek, wymieszaj razem i z otrzymanej masy uformuj niewielkie kulki, następnie nadziej je na patyczki. Szaszłyki skrop oliwą i smaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.
Smacznego