Sos jogurtowy do warzyw i mięsa

Sos jogurtowy do warzyw i mięsa  można przygotować na milion sposobów. Nasz ulubiony przepis na ten doskonały dodatek do grillowanych mięs i warzyw jest wyjątkowo prosty i zarazem niedrogi. Wystarczy gęsty naturalny jogurt i troszkę przypraw, żeby przygotować uniwersalny sos jogurtowy do grillowanych warzyw i mięsa, ale również do kebabu z mięsa mielonego (tutaj znajdziesz przepis na turecki kebab Adana) Ten sos świetnie smakuje także z młodymi ziemniakami ugotowanymi w wodzie. Możesz nawet całkowicie pominąć dodatek mięsa,

Sos jogurtowy do warzyw i mięsa

  • 1 duże opakowanie (400 g) naturalnego gęstego jogurtu
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół łyżeczki turecka suszona mięta nane
  • 1 łyżeczka lub więcej do smaku tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • duża szczypta suszonego lubczyku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Sos jogurtowy do warzyw i mięsa z grilla przepis

  1. Oliwę wymieszaj z papryką w płatkach pul biber i odstaw na 10 minut.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj.
  3. Wymieszaj z jogurt z suszoną miętą i czosnkiem. Na wierzchu posyp nasączoną oliwą papryką pul biber.

Ten sos wyśmienicie pasuje do każdego dania przygotowanego na grillu lub na patelni, ale możesz go też użyć do takich bardzo lubianych w Turcji potraw jak tureckie pierożki manti czy sałatka z brokułów i kalafiora.

Zajrzyj do naszych sklepów

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *