Kavala – tureckie ciasteczka migdałowe to przepyszny, chrupiący dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wycinane za pomocą szklaneczki mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Świetnie smakują w towarzystwie tureckiej herbaty lub kawy po turecku.
Składniki na tureckie ciasteczka z mielonych migdałów
- 200 g mąki migdałowej (aby uzyskać mąkę migdałową wystarczy zmielić migdały)
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru + cukier puder do oprószenia upieczonych ciastek
- 1 jajko
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g migdałów
Kavala – tureckie ciasteczka migdałowe
Mąkę migdałową i mąkę pszenna podgrzewamy na suchej patelni, na średnim ogniu, stale mieszając. Podgrzewamy do czasu, aż mąka lekko zmieni kolor z białego na jasnobeżowy, studzimy.
Migdały siekamy, nie za drobno, aby kawałki były wyczuwalne w ciasteczkach i również prażymy na suchej patelni.
Do przestudzonej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i posiekane migdały, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło, rozkłócone jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i dłońmi formujemy placek o grubości około 1 cm. Za pomocą tureckiej szklaneczki do herbaty tzw. tulipanka wycinamy kółka, a następnie z kółek półksiężyce. Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez około 15 – 20 minut. Ciastka oprószamy pierwszy raz cukrem pudrem kiedy są jeszcze gorące oraz drugi raz kiedy przestygną.
Przepis przygotowała Ania z bloga Tajemnice Smaku
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.