Przepis na Kavala, czyli jak zrobić tureckie ciasteczka migdałowe

Kavala to tureckie ciasteczka migdałowe, czyli przepyszny, chrupiący dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wycinane za pomocą szklaneczki mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Świetnie smakują w towarzystwie tureckiej herbaty lub kawy.

Składniki na tureckie ciasteczka z mielonych migdałów

  • 200 g mąki migdałowej (aby uzyskać mąkę migdałową wystarczy zmielić migdały)
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru + cukier puder do oprószenia upieczonych ciastek
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g migdałów

Sposób przygotowania Kavala

Mąkę migdałową i mąkę pszenną podgrzewamy na suchej patelni, na średnim ogniu, stale mieszając. Podgrzewamy do czasu, aż mąka lekko zmieni kolor z białego na jasnobeżowy, studzimy.

Migdały siekamy, nie za drobno, aby kawałki były wyczuwalne w ciasteczkach i również prażymy na suchej patelni.

Do przestudzonej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i posiekane migdały, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło, rozkłócone jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i dłońmi formujemy placek o grubości około 1 cm. Za pomocą tureckiej szklaneczki do herbaty tzw. tulipanka wycinamy kółka, a następnie z kółek półksiężyce. Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez około 15 – 20 minut. Ciastka oprószamy pierwszy raz cukrem pudrem kiedy są jeszcze gorące oraz drugi raz kiedy przestygną.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *