Beyti kebab z piekarnika przepis na tradycyjne tureckie danie z mielonej wołowiny lub jagnięciny. Beyti kebab to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kebabów. Upieczone mięso zawijane jest w ciasto yufka i ponownie krótko zapiekane, a przed podaniem polewane sosem pomidorowym i czosnkowym jogurtem. Mięso na beyti kebab z piekarnika przygotujesz w niemal identyczny sposób, jak w przepisie na turecki kebab Adana. Mimo, że przepis na beyti kebab jest to dość długi, to całe danie przyrządzisz bardzo szybko. Charakterystyczną cechą Beyti kebab jest sposób serwowania. O ile Adana Kebab najczęściej podawane są na chlebie, to Beyti Kebab z piekarnika jest podawany zawinięty w arkusze ciasta yufka z sosem pomidorowym i jogurtem czosnkowym na środku talerza.
Autorką przepisu jest Beyti Güler, właścicielka popularnej restauracji Beyti w Stambule. Restauracja Beyti to jedna z najstarszych restauracji serwujących steki w stolicy Turcji, została otwarta w 1945 roku na brzegu jeziora Küçükçekmece. W ciągu kilku lat restauracja stała się jednym z najsłynniejszych steak housów w Stambule.
Beyti kebab z piekarnika
- około 650-700 mielonej niezbyt chudej wołowiny,
- 1 cebula,
- 1 jajko
- mały pęczek natki pietruszki,
- 2 czubate łyżki bułki tartej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber,
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania Beyti kebab
- ciasto yufka do zawinięcia Beyti kebab
- natka pietruszki do dekoracji
Beyti kebab z piekarnika przepis
- Cebulę pokrój w malutką kostkę lub zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. Dodaj rozbełtane jajko, bułkę tartą, kumin. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób mięso, tak jak na kotlety mielone. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-185 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Z mięsa formuj kiełbaski o średnicy około 3 cm i długości około 12 cm. Układaj je na blasze, lekko spłaszcz dłonią i piecz przez 20-25 minut, do mocnego zrumienienia. W połowie pieczenia, odwróć kebab na drugą stronę.
- Wyjmij upieczony beyti kebab z piekarnika. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150-160 stopni.
- Ułóż upieczone kebaby (jeden za drugim), na cieście yufka, zwiń w ciasny rulon i pokrój na kawałki o długości około 4 cm.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż łączeniem do dołu przygotowany beyti kebab. Posmaruj wierzch oliwą z oliwek, wstaw do piekarnika i piecz około 6-7 minut.
- Ułóż Beyti kebab na talerzu do serwowania, skrop sosem pomidorowym, udekoruj natką pietruszki, a po środku postaw sos czosnkowy, aby każdy mógł nałożyć sobie, tyle ile chce.
Sos pomidorowy do Beyti kebab z piekarnika
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka pasty paprykowej biber salcasi
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber,
- sól i czarny pieprz do smaku
Olej rozgrzej na patelni. Dodaj czosnek i często mieszając smaż 1 minutę. Dodaj pastę paprykową i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj na małym ogniu około 2 minut. Dodaj płatki papryki, wlej tylko wody, aby otrzymać gęsty sos i podgrzewaj około 4-5 minut.
Sos czosnkowy – wymieszaj wszystkie składniki
- 1 duże opakowanie (400 g) jogurtu typu greckiego
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól do smaku