Ramadan w Turcji – co warto wiedzieć? Posiłki, rytuały i przygotowania do święta

Ramadan w Turcji (po turecku Ramazan) dla mieszkańców kraju na Bosforem i dla muzułmanów mieszkających w Polsce rozpoczął się 23 marca. Ramadan to święty miesiąc muzułmanów,  czas zadumy i modlitwy. Właśnie w czasie Ramadanu archanioł Gabriel ukazał się Mahometowi, przekazując kilka wersów Koranu – przyszłej świętej księgi islamu.

Tureckie śniadanie w Ramadanie

Ramadan w Turcji rozpoczyna się każdego dnia biciem w bęben, bębniarz zwany Ramadan davulcusu przechadzając się między domami, budzi zaspanych mieszkańców. Dzięki niemu każdy ma szansę zjeść i napić się na kolejny dzień postu. Śniadania o świcie są skromniejsze niż kolacje, jednak są sycące i nie może na nich zabraknąć takich produktów jak mleko, jaja sadzone, pomidory, ogórki oraz börek z różnymi nadzieniami tj. ziemniaki, mięso mielone lub warzywa.

Ramadanowa kolacja zwana Iftar

Po całym dniu postu spragnieni i głodni czekają na kolację. Zwyczajowo siada się do kolacji w gronie rodzinnym po zmierzchu, około kwadrans po zachodzie słońca. Najpierw słychać strzał armatni a zaraz po tym nawoływanie z minaretu, krótka modlitwa i można wreszcie zacząć kolacje. İftar, czyli kolacja wygląda bardzo świątecznie, uroczyście. Rozpoczyna się od spożycia chociaż jednego daktyla. Pyszne świeże daktyle zawierają wysoką zawartość witamin B, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i miedzi. Nie zawierają nawet grama tłuszczu, ale posiadają ogromną zawartość cukru. Dzięki temu  mają bardzo dużą wartość odżywczą i pozwalają na szybkie dostarczenie energii do organizmu. Do kolacji podaje się oliwki, pomidory, ogórki, warzywa, zupę, różne potrawy mięsne, sałaty i oczywiście dodatki jak groch, marchew, ryż lub kasza bulgur. Podaje się również ayran, jogurt, owocowe kompoty i desery jak sütlaç, güllaç oraz baklava.

Tureckie przygotowania do Ramadanu

Przygotowania do Ramadanu rozpoczynają się w Turcji  odpowiednio wcześniej. Domy i mieszkania są sprzątane z góry do dołu, wszystko musi błyszczeć czystością. Okres bezpośrednio przed rozpoczęciem miesiąca Ramadan w Turcji to także czas zakupów. Ogromne poruszenie  odczuwalne jest na targach, ryneczkach i w supermarketach. Kupuje się dużo więcej jak zwykle: świeże warzywa (zielona fasola, cukinie, papryka, liście winogron, okra i wiele innych warzyw), świeże owoce (arbuzy, melony, winogrona, czereśnie, morele inne), ser owczy, różne oliwki, Pastırma- rodzaj szynki wołowej, suszonej na powietrzu, jogurt, orzechy każdego rodzaju i przede wszystkim daktyle.

Po kolacji Turcy chętnie wychodzą na spacer, później jest krótka wizyta w meczecie, aby wspólnie się pomodlić. Ramadan w Turcji to także czas na spotkania ze znajomymi w parkach, na promenadach lub na deptakach, aby wypić wspólnie çay i do późna w nocy gawędzić. Minarety meczetów, deptaki i wiele państwowych budynków rozświetla się kolorowymi lampkami, panuje uroczysta i radosna atmosfera.

W większości miast i miasteczek w czasie Ramadanu otwierane są ogromne namioty, w których częstuje się darmowymi wieczornymi posiłkami dla najuboższych mieszkańców. Posiłki te są często sponsorowane przez lokalne firmy.

Ramadanowa atmosfera w miastach

Ramadan w Turcji to nie tylko post i modlitwa, ale również czas radosnych spotkań i wspólnego świętowania. Po wieczornych kolacjach wiele rodzin wybiera się na spacer, odwiedza znajomych, a ulice miast i miasteczek zapełniają się spacerowiczami. Na deptakach, w parkach czy przy promenadach spotykają się przyjaciele, aby wypić tradycyjną herbatę çay i do późnych godzin nocnych rozmawiać. W tym czasie minarety meczetów, a także liczne budynki publiczne rozświetlają się kolorowymi lampkami, tworząc uroczystą atmosferę pełną świątecznej radości.

Dobroczynność w Ramadanie

Wielką rolę podczas Ramadanu odgrywa dobroczynność. W miastach i miasteczkach powstają ogromne namioty, w których organizowane są darmowe posiłki iftarowe dla potrzebujących. Inicjatywy te są często sponsorowane przez lokalne firmy, organizacje charytatywne oraz samorządy. Posiłki te pozwalają nie tylko na ugaszenie głodu, ale także na stworzenie poczucia wspólnoty i solidarności w trudnych czasach.

Ramadan to czas, w którym mieszkańcy Turcji, niezależnie od statusu materialnego, dzielą się tym, co mają, z innymi, a wspólne iftary stają się symbolem empatii i troski o drugiego człowieka.

4/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *