Turecka kasza dla diabetyków Pilavlik Bulgur, gruboziarnista. Uzyskuje się ją z pszenicy durum.
Kasza marki Bashan jest odrobinę grubsza od kaszy marki Suntat.
Kasza bulgur w Polsce jest mało znana, a szkoda gdyż ma mniej kalorii i prawie dwa razy więcej błonnika niż brązowy ryż. Kolejną zaletą kaszy pszennej bulgur jest niski indeks glikemiczny (46), nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi – doskonała dla diabetyków – daje na długo uczucie sytości. Dodatkowo oczyszcza organizm z czynników rakotwórczych, obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Kasze bulgur doskonale sprawdzą się jako alternatywa kuskusu i ryżu. Polecamy dla osób dbających o linię.
Nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.
Kasza pszenna bulgur doskonale smakuje jako część drugiego dania z mięsem i sosem. Można używać jej jako dodatek do zapiekanki, sałatki oraz farszu do drobiu.
Przepis na kaszę bulgur
Składniki:
2,5 szklanki kaszy Bulgur.
2,5 szklanki rosołu
1 cebula
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka oliwy słonecznikowej lub rzepakowej
sól
1 łyżka pasty paprykowej
2 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Kaszę bulgur myjemy, odcedzamy przez sitko. Do garnka na roztopioną margarynę i olej wrzucamy drobno pokrojoną cebule i smażymy na złoty kolor, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie pastę paprykową, mieszamy i na koniec kaszę, przez kilka minut gotujemy mieszając od czasu do czasu. Później dodajemy sól, zimny lub ciepły rosół, zakrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 20 min, mieszamy od czasu do czasu.
Aby urozmaicić danie do cebuli można dodać pokrojoną paprykę lub inne dowolne warzywo (por, kabaczek, pomidory, bakłażan).
kasza –
Oryginalna kasza , bardzo smaczna i zdrowa, polecam