Turecka kasza dla diabetyków Köftelik Bulgur, bardzo drobna. Świetna do kotlecików çiğ köfte.
Kasza bulgur w Polsce jest mało znana, a szkoda gdyż ma mniej kalorii i prawie dwa razy więcej błonnika niż brązowy ryż. Kolejną zaletą kaszy pszennej bulgur jest niski indeks glikemiczny (46), nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi – doskonała dla diabetyków – daje na długo uczucie sytości. Dodatkowo oczyszcza organizm z czynników rakotwórczych, obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Kasze bulgur doskonale sprawdzą się jako alternatywa kuskusu i ryżu. Polecamy dla osób dbających o linię.
Nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.
Kasza drobna bulgur doskonale smakuje na słodko oraz jako dodatek do sałatek.
Przepis na çiğ köfte
Składniki:
1 szklanki kaszy bulgur köftelik
1 szklanka soczewicy
szczypiorek
pietruszka
cebula
sól
pieprz
kmin
słodka papryka mielona
pul biber
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka przecieru paprykowego
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy. Jak się ugotuje zestawiamy z gazu, dodajemy bulgur, mieszamy odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pastę pomidorową, paprykową mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut.
Wszystko dodajemy do kaszy z soczewicą, przyprawiamy i teraz najtrudniejsze zadanie: ugniatamy.
…ugniatamy
….ugniatamy
Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypior, ugniatamy jeszcze przez chwilę. Z masy formujemy podłużne klopsiki. Podajemy z sałatą i cytryną do skropienia.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.