Tureckie placki warzywne (po turecku mücver) są świetną propozycją na ciepłe śniadanie lub kolację. Zrobisz je błyskawicznie. Tureckie placki z pora lub cukinii, marchewki i białego sera doskonale wpisują się w kanony kuchni zero waste. Możesz do nich wykorzystać pulpę z marchewki pozostałą po wyciśnięciu soku w wyciskarce.
Czego potrzebujesz do warzywnych placków tureckich?
- 1 średnia marchewka
- 3 średnie pory, tylko biała i jasnozielona część lub 2 średnie cukinie
- mały pęczek koperku
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 małe jajka
- 150 g tureckiego sera białego solankowego
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka tureckiej przyprawy, jaką jest m.in. papryka w płatkach pul biber
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie wegetariańskich placków z porem lub cukinią – krok po kroku
- Pory umyj, drobniutko posiekaj białą i jasno zieloną część. Jeśli zamiast pora, używasz cukinii, zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, posól i odciśnij z nadmiaru soku.
- Ser solankowy (odpowiednik twardej fety) zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij na sitku lub gazie z nadmiaru soku. Do tego przepisu możesz wykorzystać pulpę marchewkową z wyciskarki do soków.
- Posiekaj drobniutko koperek i natkę pietruszki.
- Wszystkie warzywa umieść w misce, dopraw do smaku pieprzem i turecką papryką pul biber i wymieszaj. Nie dodawaj na tym etapie soli, ponieważ zawiera ją ser solankowy.
- Do warzyw dodaj rozbełtane jajka, mąkę, starty ser solankowy, koperek i natkę pietruszki.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, jeśli są zbyt wilgotne dodaj nieco mąki.
- Na patelni rozgrzej olej. Nabierz łyżką stołową porcję masy warzywnej i rozprowadź na patelni w formie małych placków.
- Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, na jasno złoty kolor. Po usmażeniu przełóż placki warzywne na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj na ciepło z ulubionym sosem. Do tych placków możesz przygotować sos z przepisu na turecki sos tzatziki.