Herbata miętowa po turecku, najlepsza herbata ziołowa na upały jest w kraju nad Bosforem bardzo popularna. Podawana jest w małych szklaneczkach tulipankach o każdej porze dnia. Aromatyczny, pachnący świeżością napój z cytryną i lodem ugasi pragnienie w mgnieniu oka, doda energii i poprawi nastrój.
Herbatka z mięty w Turcji nazywa się nane-limon (nane to po turecku mięta, słowo limon oznacza cytrynę). Mięta i cytryna należą do najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni tureckiej. Świeżą lub suszoną miętę dodaje się je zarówno do sałatek, jak i zup czy dań mięsnych, co już zapewne zdążyliście zauważyć w naszych przepisach.
W Turcji bez problemu można też kupić doskonałą, przygotowaną z naturalnych składników herbatę miętowo – cytrynową w saszetkach. My serdecznie polecamy dostępną w naszym sklepie Nane-Limonlu Bitki Çayı marki Doğadan. Jest niesamowita na ból brzucha (za sprawą mięty) i na przeziębienie (cytryna).
Turecką herbatę nane – limon można pić podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z kostkami lodu, zawsze wyśmienicie smakuje, orzeźwia i dodaje energii.
Herbata miętowa po turecku
proporcje na 1 szklankę
- około 15 listków świeżej mięty albo 1 saszetka Nane-Limonlu Bitki Çayı
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół plasterka cytryny
- wrząca woda
- ulubiony słodzik do smaku
Herbata miętowa po turecku – przepis
1. Umyte, śwież liście mięty lub 1 saszetkę Nane-Limonlu Bitki Çayı włóż do szklanki i zalej wrzątkiem.
2. Przykryj szklanki spodeczkami i pozostaw do zaparzenia przez około 10 minut.
3. Dodaj plasterek cytryny, sok z cytryny i ulubiony słodzik .
Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
Dajcie znać, jak Wam smakowała herbatka miętowa po turecku. Czekamy na Wasze opinie 🙂