Turecki rosół z makaronem jest, podobnie jak w Polsce, popularnym antidotum na grypę i przeziębienie. W oryginale turecki rosół z makaronem nosi nazwę Şehriyeli tavuk çorbası i jest zagęszczany zasmażką. Ten pyszny i pożywny rosół z kurczaka z makaronem jest gotowany w prawie każdym tureckim domu w chłodne zimowe dni. Często można go również znaleźć w codziennym menu restauracji. Turecki rosół z makaronem jest bardzo prosty do przygotowania, a wszystkie składniki są ogólnodostępne.
Turecki rosół z makaronem
- 2 łyżki niesolonego masła
- około 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę, doskonale sprawdzi się mięso z rosołu,
- makaron risi – ilość w zależności od apetytu, zazwyczaj około 3-4 łyżki na osobę 🙂
- około 1,5 litra bulionu z kurczaka
- 1 czubata łyżka mąki, ale możesz zastąpić 2-3 dużymi żółtkami rozbełtanymi w chłodnym bulionie i dodanymi do zupy,
- sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny do smaku.
Turecki rosół z makaronem przepis
W garnku z grubym dnem rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj czubatą łyżkę mąki i mieszając podsmażaj, aż zapach mąki zniknie. Następnie stopniowo wlej bulion z kurczaka do podprażonej mąki, szybko wymieszaj i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Do wrzącej zupy dodaj makaron. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj, aż makaron będzie miękki. Na koniec dodaj do garnka mięso z kurczaka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub bulionu drobiowego.