Makaron risi z semoliny w kształcie ryżu. To właśnie semolinie makaron zawdzięcza swój wyjątkowy smak i wygląd.
Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „risi”, co znaczy właśnie „ryż”.
Semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum.
Semolina
– zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów: wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk,
-witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy.
– zawiera też luteinę, która jest bardzo istotna dla wzroku.
Makaron ryżowy ma niski indeks glikemiczny.
Polecany przede wszystkim do zup, sałatek i gulaszy.
Składniki: semolina z pszenicy durum
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1488 kJ / 351kcal; Tłuszcz 1,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; Węglowodany 73 g, w tym cukry 2,8 g; Błonnik 1,8 g; Białko 11,5 g; Sól 0,01 g.
Waga: 500g


Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.