Kocham naleśniki, mogłabym je jeść codziennie. Wersja z winogronową pastą chałwową szczególnie do mnie przemawia. Przepis powstał we współpracy z Gosią z bloga „Gotowanie i blogowanie”. Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem melasy winogronowej, naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy.
Składniki potrzebne do naleśników chałwowych
- 250ml mleka
- 100ml wody mineralnej gazowanej
- 150g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki pasty chałwowej z winogronem Koska + 1 łyżka do polania
- przyprawy – szczypta soli
Przygotowanie naleśników z chałwą
Naleśniki zrobisz błyskawicznie, wystarczy do miski wlać mleko dodać mąkę, jajka, kakao, pastę chałwową i szczyptę soli. Całość miksujemy przez 3 minuty. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie do ciasta dolewamy wodę gazowaną i miksujemy do połączenia składników.
Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, na małym ogniu.
Gotowe naleśniki zwijamy w rulon, podajemy polane łyżką pasty chałwowej.