Jak zrobić naleśniki z pastą chałwową? Przepis dla smakoszy obiadów na słodko!

Jak zrobić naleśniki z pastą chałwową? Przepis dla smakoszy obiadów na słodko!

Kocham naleśniki, mogłabym je jeść codziennie. Wersja z winogronową pastą chałwową szczególnie do mnie przemawia. Przepis powstał we współpracy z Gosią z bloga „Gotowanie i blogowanie”. Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem melasy winogronowej, naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy.

Składniki potrzebne do naleśników chałwowych

Przygotowanie naleśników z chałwą

Naleśniki zrobisz błyskawicznie, wystarczy do miski wlać mleko dodać mąkę, jajka, kakao, pastę chałwową i szczyptę soli. Całość miksujemy przez 3 minuty. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie do ciasta dolewamy wodę gazowaną i miksujemy do połączenia składników.

Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, na małym ogniu.

Gotowe naleśniki zwijamy w rulon, podajemy polane łyżką pasty chałwowej.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *