Marynowane cytrynowe ogórki po turecku (sirkesiz limonlu salatalık turşusu) smakują obłędnie i przyzna to zapewne każdy, kto chociaż raz ich spróbował. Zresztą Turcy kochają marynaty nie mniej niż kawę i herbatę. Marynaty – nazywane „turşu ” podawane są niemal zawsze jako przystawka do dań głównych. W Turcji znanych jest około 200 wariantów marynat. Te ogórki w Polsce nazwalibyśmy raczej kiszonymi.
Bardzo lubiany jest także bogaty w minerały i witaminy sok z marynat, który często traktowany jest w Turcji jako naturalny środek przeciwbólowy.
Marynowane cytrynowe ogórki po turecku – składniki
- 1 kg świeżych, jędrnych bardzo małych ogórków, najlepiej z pewnego źródła, jak najmniej nawożonych
- 1 litr przegotowanej zimnej wody
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 6 ząbków czosnku
- 1 mała cytryna pokrojona na cienkie plasterki
- 1 ziarenko suszonej ciecierzycy
- sok wyciśnięty z 2- 3 cytryn
Marynowane cytrynowe ogórki po turecku przepis
- Ogórki namocz przez godzinę w zimnej wodzie, dokładnie umyj i pozostaw do wyschnięcia. W tym przepisie nie obieramy ogórków ze skórki. W dużym słoiku ustaw pionowo pierwszą warstwę ogórków i wciśnij pomiędzy nie plasterki cytryny. Dodaj 2-3 ząbki czosnku i około 1/3 soli. Ułóż kolejną warstwę ogórków i ponownie zasyp solą i poprzekładaj plasterkami cytryny. Kontynuuj, aż wypełnisz cały słoik.
- Wlej do słoika soki z wyciśnięty z cytryn. Następnie dodaj przegotowaną zimną wodę, aż słoik będzie pełny. Ilość wody jest uzależniona od wielkości słoika, którego użyłaś.
- Zakręć dokładnie słoik czystą, wyparzoną wrzątkiem pokrywką i odstaw ogórki w ciemne miejsce na około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Nie otwieraj do czasu zakończenia procesu fermentacji.
- Po trzech tygodniach możesz cieszyć się smakiem najlepszych tureckich pikli z ogórków.
- Po otwarciu słoika przechowuj ogórki w lodówce, aby zatrzymać proces fermentacji.
Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz