Proste przepisy na sosy do jajek

Proste przepisy na sosy do jajek

Proste przepisy na sosy do jajek, które zawsze się udają i każdemu smakują. Odpowiednio doprawione podkreślają smak jajek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zebraliśmy dziś dla Was przepisy na kilka doskonałych sosów, które można przygotować samodzielnie i podać na stół, nie tylko wielkanocny.

Jakie mogą być przepisy na sosy do jajek? Nasze propozycje!

Sosy to doskonały sposób na urozmaicenie smaku jajek i nadanie im wyjątkowego charakteru. Odkryj nasze propozycje, które z pewnością wzbogacą Twoje dania i sprawią, że staną się one jeszcze bardziej apetyczne i wyrafinowane.

Sos musztardowy do jajek

  • 2 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i bardzo drobno posiekane
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • duża szczypta soli lub do smaku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 50-60 ml oleju słonecznikowego

Wymieszaj wszystkie składniki sosu z wyjątkiem oleju. Nie przerywając mieszania wlewaj powoli olej. Przygotowany sos odstaw do lodówki, do chwili, kiedy będzie potrzebny.

Sos jogurtowy fit

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
  • 3 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy do sosu tzatziki
  • ćwierć łyżeczki tureckiej przyprawy: papryki w płatkach pil biber
  • szczypta soli lub do smaku

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki do chwili podania. Sos może stać w lodówce nawet trzy dni.

Sos curry do jajek

  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy Dijon lub do smaku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka curry w proszku lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzej olej dodaj curry i podgrzewaj stale mieszając przez około 30 sekund. Pozostaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Domowy majonez

  • 1 całe duże jajko
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • półtorej łyżeczki octu (jabłkowy, winny lub ocet z głogu)
  • ćwierć łyżeczki soli lub do smaku
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • około 350 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta kurkumy mielonej

Jajko sparz wrzątkiem i wbij do naczynia do miksowania, dodaj sól, cukier, musztardę i ocet. Cały czas miksując bardzo powoli, wąską stróżką wlewaj olej. Stopniowo zwiększaj obroty miksera i miksuj do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.

Sos tatarski do jajek i mięs

  • 1 mała cebula 
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę i ogórki bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sos ziołowy do jajek

  • 1 duży pęczek natki pietruszki albo kolendry albo 1 czubata łyżeczka suszonej mięty nane
  • 1 bardzo mała cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka tureckiej papryki pul biber ostrej lub łagodnej
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
  • sól i czarny pieprz do smaku

Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem jogurtu na gładką pastę, a następnie wymieszaj ją z jogurtem i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

Sos serowy do jajek

  • 3 czubate łyżki startego na tarce sera tureckiego solankowego (kozi, owczy lub krowi)
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy zioła włoskie lub więcej do smaku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • drobno posiekane świeże zioła np. natka pietruszki lub bazylia
  • sól i pieprz do smaku

Wymieszaj wszystkie składniki sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *