Proste przepisy na sosy do jajek, które zawsze się udają i każdemu smakują. Odpowiednio doprawione podkreślają smak jajek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zebraliśmy dziś dla Was przepisy na kilka doskonałych sosów, które można przygotować samodzielnie i podać na stół, nie tylko wielkanocny.
Jakie mogą być przepisy na sosy do jajek? Nasze propozycje!
Sosy to doskonały sposób na urozmaicenie smaku jajek i nadanie im wyjątkowego charakteru. Odkryj nasze propozycje, które z pewnością wzbogacą Twoje dania i sprawią, że staną się one jeszcze bardziej apetyczne i wyrafinowane.
Sos musztardowy do jajek
- 2 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i bardzo drobno posiekane
- 2 łyżki musztardy Dijon
- ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- duża szczypta soli lub do smaku
- 1 łyżeczka octu winnego
- 50-60 ml oleju słonecznikowego
Wymieszaj wszystkie składniki sosu z wyjątkiem oleju. Nie przerywając mieszania wlewaj powoli olej. Przygotowany sos odstaw do lodówki, do chwili, kiedy będzie potrzebny.
Sos jogurtowy fit
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
- 3 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżeczka przyprawy do sosu tzatziki
- ćwierć łyżeczki tureckiej przyprawy: papryki w płatkach pil biber
- szczypta soli lub do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki do chwili podania. Sos może stać w lodówce nawet trzy dni.
Sos curry do jajek
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki jogurtu greckiego
- opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy Dijon lub do smaku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka curry w proszku lub do smaku
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzej olej dodaj curry i podgrzewaj stale mieszając przez około 30 sekund. Pozostaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Domowy majonez
- 1 całe duże jajko
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- półtorej łyżeczki octu (jabłkowy, winny lub ocet z głogu)
- ćwierć łyżeczki soli lub do smaku
- pół łyżeczki cukru pudru
- około 350 ml oleju słonecznikowego
- szczypta kurkumy mielonej
Jajko sparz wrzątkiem i wbij do naczynia do miksowania, dodaj sól, cukier, musztardę i ocet. Cały czas miksując bardzo powoli, wąską stróżką wlewaj olej. Stopniowo zwiększaj obroty miksera i miksuj do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Sos tatarski do jajek i mięs
- 1 mała cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Cebulę i ogórki bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos ziołowy do jajek
- 1 duży pęczek natki pietruszki albo kolendry albo 1 czubata łyżeczka suszonej mięty nane
- 1 bardzo mała cebula drobno posiekana
- 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka tureckiej papryki pul biber ostrej lub łagodnej
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
- sól i czarny pieprz do smaku
Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem jogurtu na gładką pastę, a następnie wymieszaj ją z jogurtem i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Sos serowy do jajek
- 3 czubate łyżki startego na tarce sera tureckiego solankowego (kozi, owczy lub krowi)
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżeczka przyprawy zioła włoskie lub więcej do smaku
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- drobno posiekane świeże zioła np. natka pietruszki lub bazylia
- sól i pieprz do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.