Turecka zupa fasolowa

turecka-zupa-fasolowa

Turecka zupa fasolowa nazywa się Etli Börülce. To pożywne, bardzo sycące danie idealne na każdą porę roku. Sekret jej smaku stanowią aromatyczne przyprawy, bardzo lubiane i szczodrze dodawane w kuchni tureckiej. Wśród nich warto zwrócić uwagę na yeni bahar, czyli mielone ziele angielskie. W Polsce zazwyczaj dodajemy ziele angielskie w ziarnach, w Turcji i wielu krajach Bliskiego Wschodu często potrawy często doprawiane są zmielonym. Za jego sprawą turecka zupa fasolowa nabiera wyjątkowego smaku. W kraju nad Bosforem do przygotowania tej zupy najczęściej używa się fasoli czarne oczko, ale jeśli nigdzie nie uda Ci się jej kupić możesz zastąpić drobną białą lub czerwoną fasolą.

Jeśli lubisz fasolę wypróbuj też inne nasze przepisy takie jak fasolka po turecku oraz fasolka w sosie pomidorowym po turecku.

 

Turecka zupa fasolowa

  • 1 litr rosołu
  • 2 szklanki czarno nakrapianej fasoli Börülce to tzw. fasola czarne oczko, jeśli jej nie masz użyj takiej, jaka jest dostępna – drobnej białej lub czerwonej fasoli.
  • 300 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 czubata łyżka pasta paprykowa  (ostrej lub łagodnej)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i mielone ziele angielskie do smaku.
  • opcjonalnie można dodać 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, ale w Turcji nie jest to praktykowane.

Turecka zupa fasolowa przepis

  1. Namocz na noc fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia obgotuj ją przez około 15 minut i odcedź.
  2. Mięso pokrój w kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmaż do zrumieniania.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli.
  4. Dodajemy pastę paprykową i koncentrat pomidorowy i podsmażaj często mieszając około 2 minut.
  5. Dodaje fasolkę, wymieszaj, wlej bulion, dopraw do smaku solą pieprzem i mielonym zielem angielskim.
  6. Gotuj na średnim ogniu około  45 minut.

Co to jest fasola czarne oczko

Fasola czarne oczko to roślina strączkowa uprawiana  uprawiana w Chinach i Indiach już w czasach prehistorycznych. Aktualnie jest popularna na całym świecie. W kuchni krajów Bliskiego Wschodu, ale też w kuchni tureckiej to odmiana bardzo lubiana. W Jordanii, Libanie i Syrii gotuje gotuje się ją z cebulą, czosnkiem, pomidorami, obranymi i posiekanymi, oliwą z oliwek, solą i czarnym pieprzem. W ten sposób powstaje pyszne wegetariańskie danie dostarczające solidną porcję białka.

Warto wiedzieć, że fasola czarne oczko zawiera dużą ilość beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A oraz błonnik prebiotyczny, który dba o pożyteczne mikroskopijne organizmy w naszym układzie pokarmowym.Turecka zupa fasolowa jest więc nie tylko smaczna i sycąca, ale też zdrowa.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *