Herbata z soursop – herbata z grawiolą zyskała uznanie na całym świecie. Soursop znany również jako „graviola”, „guanábana” lub „paw-paw” to owoc, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Uznawany za „wzmacniacz odporności” i remedium na wiele dolegliwości soursop pochodzi z tropikalnych regionów obu Ameryk i Karaibów, smakuje podobnie do mango lub ananasa z kwaskową nutą cytrusów. Herbaty z dodatkiem grawioli są obecnie wysoko cenione. Bez względu na to, czy jest to zielona czy czarna herbata z soursop, warto po nie sięgnąć. Tutaj znajdziesz dostępne u nas ➜ herbata z soursop — herbata z grawiolą
Co to jest soursop?
Soursop to nazwa owocu, który rośnie w tropikalnych regionach Afryki, Ameryki i Karaibów. Roślina należy do rodziny Annonacea czyli jabłek kremowatych. Jednak owoce soursop smakują bardziej jak mango lub ananas niż jabłko, ponieważ w rzeczywistości nie są spokrewnione z jabłkami.
Owoce soursop można jeść zarówno na surowo, jak i suszone. Od pokoleń soursop jest używany do przyrządzania orzeźwiającego napoju wieloowocowego, lodów, sałatek owocowych, cukierków i deserów oraz dżemów. Starożytna medycyna wykorzystywała ten owoc do leczenia wielu chorób. Liście soursop są tradycyjnie stosowane jako lek na nadciśnienie. Według badań opublikowanych w 2011 roku, ekstrakty z owoców soursop zostały z powodzeniem zastosowane w testach laboratoryjnych na myszach w celu zahamowania wzrostu niektórych komórek raka piersi. Wyniki badań laboratoryjnych opublikowane w 2012 roku wskazują na porównywalne działanie hamujące wzrost w komórkach raka trzustki.
Właściwości soursop
Picie herbaty z soursop może przynieść wiele pozytywnych efektów. Soursop jest nie tylko bogaty w witaminę C (która zwiększa odporność), ale również w inne przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami i problemami zdrowotnymi. Zawiera także witaminy: B1, B2, B3, B5 i B6. Wysoki poziom witaminy C pomaga organizmowi walczyć z patogenami, chroniąc skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Soursop zawiera również:
- fitosterole, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu
- flawonoidy, które pomagają regulować aktywność komórkową i zwalczać wolne rodniki
- garbniki działające przeciwdrobnoustrojowo
Herbata z soursop – herbata z grawiolą
Czarna herbata z soursop — herbata czarna z grawiolą
Przemysł herbaciany narodził się na Cejlonie, kiedy James Taylor założył w 1867 roku plantację herbaty w posiadłości Loolecondera w Kandy. Od tego czasu herbaty ze Sri Lanki uznawane są za jedne z najlepszych. Pysznym składnikiem mieszanek herbacianych na bazie czarnej herbaty cejlońskiej jest także soursop. Czarna herbata liściasta z kawałkami soursop daje gładki, pełny napar z nutą naturalnej słodyczy.
Zielona herbata z soursop — herbata zielona z grawiolą
Liście zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji, dzięki temu przygotowany z nich napar zachowuje niemal wszystkie witaminy i minerały. Zielona herbata wspomaga trawienie, obniża ciśnienie, działa pobudzająco i antybakteryjnie oraz obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic.
Wypełniona przeciwutleniaczami mieszanka zielonej herbaty i owoców soursop jest idealną kombinacją dla miłośników herbaty i zdrowego stylu życia. Urzekający smakiem napar z zielonej herbaty znanej ze swojej czystości i soursop słynącego ze swoich korzyści zdrowotnych daje wspaniały napój pełen kojącego aromatu i delikatnej naturalnej słodyczy.
Zieloną i czarną herbatę z soursop można łączyć z miodem, cukrem lub ulubionym słodzikiem.
Tutaj znajdziesz dostępne u nas ➜ herbaty z soursop — herbaty z grawiolą
Źródła
- Y. Dai, S. Hogan, E. M. Schmelz, Y. H. Ju, C. Canning, K. Zhou: Selective growth inhibition of human breast cancer cells by graviola fruit extract in vitro and in vivo involving downregulation of EGFR expression. In: Nutrition and cancer. Band 63, Nummer 5, 2011, S. 795–801, doi:10.1080/01635581.2011.563027, PMID 21767082.
- Shyng-Shiou F Yuan, Hsueh-Ling Chang, Hsiao-Wen Chen, Yao-Tsung Yeh, Ying-Hsien Kao, Kuei-Hsiang Lin, Yang-Chang Wu, Jinu-Huang Su: Annonacin, a mono-tetrahydrofuran acetogenin, arrests cancer cells at the G1 phase and causes cytotoxicity in a Bax- and caspase-3-related pathway. In: Life Sciences. 72, 2003, S. 2853–2861, doi:10.1016/S0024-3205(03)00190-5.
- MP Torres, S Rachagani, V Purohit, P Pandey, S Joshi, ED Moore, SL Johansson, PK Singh u. a.: Graviola: A novel promising natural-derived drug that inhibits tumorigenicity and metastasis of pancreatic cancer cells in vitro and in vivo through altering cell metabolism. In: Cancer Letters. 323. Jahrgang, Nr. 1, 2012, S. 29–40, doi:10.1016/j.canlet.2012.03.031, PMID 22475682, PMC 3371140
- Lans CA. Ethnomedicines used in Trinidad and Tobago for urinary problems and diabetes mellitus. (2006) J Ethnobiol Ethnomedicine 2:45. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17040567/
- Asif Khurshid Qazi, Jawed A Siddiqui, Rahat Jahan, Sanjib Chaudhary, Larry A Walker, Zafar Sayed, Dwight T Jones,3 Surinder K Batra and Muzafar A Macha: Emerging therapeutic potential of graviola and its constituents in cancers. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5888937/