Turecka sałatka z białą fasolą z pomidorami i cebulą nosi nazwę piyaz. Jest świetnym dodatkiem do niemal każdego dania głównego, ale równie dobrze sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy lub na wycieczkę za miasto. Głównymi składnikami sałatki piyaz są białą fasola i pomidory, a jej smak dodatkowo podkreśla pikantny dresing. Przygotowanie sałatki z białej fasoli zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Naprawdę warto 🙂
Sałatki z białą fasolą są w Turcji bardzo popularne, podobnie jak większość dań także piyaz może się znacznie różnić w zależności od regionu. W okolicach Antalyi serwowana jest z jajkiem na twardo i sosem na bazie tahini, ale np. w regionie Adana podaje się ją z sumakiem i dressingiem z octu owocowego i oliwy.
Tutaj znajdziecie nasz film jak zrobić sałatkę piyaz oraz przepis na sałatkę z białą fasolą i jajkiem.
Turecka sałatka z białą fasolą
- 300 g ugotowanej białej fasoli, może być też fasola z puszki, wtedy nie musisz jej gotować
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- opcjonalnie 1 zielona papryka
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- Sos
- pół łyżeczki sumaku
- pół łyżeczki papryki w płatkach pul biber
- 2 łyżki octu z owoców granatu, ale możesz go zastąpić np. sokiem z cytryny
- 6 łyżek tureckiej oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić turecką sałatkę piyaz
- Pomidory sparz wrzątkiem opłucz zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój na nieduże kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka, natkę z pietruszki posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę.
- Przygotuj sos, wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki.
- Wymieszaj cebulę z sosem i odstaw na około 15 minut, dzięki temu cebula nie będzie miała tak ostrego smaku.
- Wymieszaj składniki sałatki i odstaw na około 30 minut, aby smaki się wymieszały.
Sałatkę z białej fasoli możesz podawać do tureckich kotlecików kofte, ale równie dobrze smakuje z chlebem.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.