Kasza bulgur jest coraz bardziej znana, kto raz spróbuje bardzo możliwe, że zakocha się w jej smaku.
Kaszę bulgur można urozmaicać różnymi dodatkami jak cukinia, papryka, pomidory, kabaczek.
My proponujemy przepis na nohutlu bulgur – kaszę z cieciorką.
Składniki:
1 szklanka kaszy bulgur
łyżka masła
pół cebuli
1 łyżka pasty paprykowej
2 łyżki startego pomidora
3/4 szklanki cieciorki konserwowej lub ugotowanej
1,5 szklanki rosołu
sól
Przygotowanie:
Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czekamy aż się zeszkli.
Dodajemy pastę paprykową, przesmażamy razem około 1 minuty, dodajemy startego pomidora. Mieszamy. Wsypujemy kaszę bulgur. Chwilkę podsmażamy, wlewamy bulion i dodajemy cieciorkę. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10-12 minut, w międzyczasie mieszając. Wyłączamy, przykrywamy na chwilę papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął wilgoć.