Faszerowane bakłażany zapiekane z serem

Faszerowane bakłażany zapiekane z serem to jedna z wersji tradycyjnego tureckiego przepisu na imam bayildi. Turcy znają około 200 przepisów na bakłażany i pod tym żaden kraj na świecie nie może się z nimi równać. Bakłażany faszerowane po turecku blogu goszczą po raz kolejny. W ubiegłym roku prezentowaliśmy przepis jednej z naszych Klientek na faszerowane bakłażany imam bayildi nadziewane warzywami.

Składniki

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 400 g mięsa mielonego, może być wołowe lub wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżka pasty paprykowej biber salcasi
  • około 100-150 g żółtego półtwardego sera kesar peynir
  • sól i pieprz do smaku
  • na sos:
    • około 350-500 ml passaty pomidorowej, 1 łyżka stołowa pasty paprykowej biber salcasi, pół łyżeczki suszonej mięty oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać do sosu jedna pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę.

Faszerowane bakłażany zapiekane z serem przepis

1. Bakłażany obierz w paski (jak na zdjęciu) i przekrój je wzdłuż na dwie połówki.

2. Każdą połówkę, ponacinaj głęboko od wewnętrznej strony, ale nie przecinaj skórki. Posyp obficie solą i odstaw na około 20 minut. Po upływie tego czasu opłucz bakłażany bieżącą wodą.

3. Obsmaż bakłażany z obu stron na niewielkiej ilości oleju przez około 5-10 minut, żeby trochę zmiękły. Wydrąż miąższ, ale nie przetnij bakłażanów na wylot.

4, Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w małą kostkę paprykę, miąższ bakłażanów i cebulę, a czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Warzywa przełóż do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

5. Zdejmij bakłażany z patelni i połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso mielone i podsmażaj aż straci surowość. Dodaj pokrojone warzywa, 1 łyżkę stołową tureckiej pasty paprykowej biber salcasi i podsmażaj około 2-4 minut. Uważaj, aby nie przypalić. Włóż nadzienie do środka bakłażanów.

7. Ułóż bakłażany w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania, powinny przylegać do siebie. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i wlej do naczynia, tak aby sięgał do połowy wysokości bakłażanów.

8. Obficie posyp faszerowane bakłażany startym żółtym serem

9. Wstaw naczynie na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 25-35 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *