Turecki ser Kaşar Peynir zwany także Kashkaval czy też kaszkawał to półtwardy ser żółty dojrzewający z mleka krowiego, ma sprężystą, zwartą i jednolitą strukturę miąższu, bez dziurkowania. Jego jasnożółta skórka i delikatny, słonawy, lekko orzechowy posmak, nabierają wyrazistości w miarę dojrzewania. Wyczuwalna subtelna nuta krowiego mleka.
Kasar Peynir może być traktowany jako ser do kanapek oraz dodatek do makaronów i zapiekanek. Również wzbogacona nim deska serów nabiera bardziej wykwintnego smaku. Lekko twarda konsystencja tego żółtego sera sprawia, że nadaje się do grillowania i tarcia. Może być dodawany do sałatek, przystawek, pizzy i lasagne, ale równie dobrze smakuje marynowany w oliwie.
Składniki: pasteryzowane mleko krowie, sól, podpuszczka, kultury kwasu mlekowego
Zawartość tłuszczu w suchym stanie 45%
Wartości odżywcze: Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1341 kJ / 320 kcal; Tłuszcz 25 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17 g; Węglowodany 0,5 g, w tym cukry 0,5 g; Białko 24 g; Sól 2,5 g.
Waga: 800g


Zofia –
Bardzo smaczny POLECAM