Turecki ser Kaşar Peynir zwany także Kashkaval czy też kaszkawał to półtwardy ser żółty dojrzewający z mleka krowiego, ma sprężystą, zwartą i jednolitą strukturę miąższu, bez dziurkowania. Jego jasnożółta skórka i delikatny, słonawy, lekko orzechowy posmak, nabierają wyrazistości w miarę dojrzewania. Wyczuwalna subtelna nuta krowiego mleka.
Kasar Peynir może być traktowany jako ser do kanapek oraz dodatek do makaronów i zapiekanek. Również wzbogacona nim deska serów nabiera bardziej wykwintnego smaku. Lekko twarda konsystencja tego żółtego sera sprawia, że nadaje się do grillowania i tarcia. Może być dodawany do sałatek, przystawek, pizzy i lasagne, ale równie dobrze smakuje marynowany w oliwie.
Skład: pasteryzowane mleko krowie, sól, kultury bakterii fermentacji, podpuszczka
Zofia –
Bardzo smaczny POLECAM